Direct naar artikelinhoud

Industrie > Siemens schrapt nog eens 1.400 banen

Het Duitse industriële concern Siemens schrapt als gevolg van de crisis wereldwijd 1.400 van de 430.000 banen. Het grootste deel van de ontslagen zou in Oostenrijk vallen. Vorig jaar kondigde ceo Peter Löscher al aan dat er 17.000 arbeidsplaatsen moesten verdwijnen. 19.000 medewerkers werken nu al minder uren. Siemens doet verwoede inspanningen om in deze crisistijd de winstcijfers van vorig jaar te overtreffen. Löscher heeft zich tot doel gesteld het verschil in winstgevendheid met concurrenten als General Electric te overbruggen. Analisten vermoeden dat er nog zwaardere ontslagrondes komen in het najaar, wanneer de Duitse verkiezingen achter de rug zijn.

Staalindustrie >

EU beboet kartel in chemicaliënDe Europese Commissie heeft negen chemische bedrijven een boete opgelegd van 61 miljoen euro. Ze hadden kartelafspraken gemaakt voor enkele chemische substanties, bestemd voor de staalindustrie. Het kartel bestond tussen 2004 en 2007 en werd toen aan de Commissie gemeld door het Nederlandse Akzo Nobel, dat zo aan de boete ontsnapt. De andere deelnemers aan het kartel zijn Duitse, Oostenrijkse, Sloveense en Slowaakse producenten. Zij organiseerden geregeld vergaderingen om marktaandelen en prijzen te bepalen.

Banken >

Resulaat Morgan Stanley valt tegenMorgan Stanley heeft in het tweede kwartaal een groter dan verwacht verlies geboekt. De Amerikaanse bank publiceerde een courant verlies van 159 miljoen dollar (112 miljoen euro) of 1,37 dollar per aandeel, tegenover 61 cent per aandeel vorig jaar. Analisten gingen uit van een verlies van 54 cent per aandeel. Het verlies is deels te wijten aan de versnelde terugbetaling van overheidssteun. Goldman Sachs heeft staatsgeld terugbetaaldDe Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft nu ook het laatste deel van de staatssteun die ze kreeg van de Amerikaanse overheid, terugbetaald. Woensdag stortte de bank nog eens 705 miljoen euro terug. Midden juni had Goldman Sachs al 10 miljard dollar directe overheidssteun terugbetaald.De investeringsbank had de Amerikaanse regering in het kader van de hulp ook aandelenopties gegeven. Die worden teruggekocht. Negen andere instellingen hebben ook al voor miljarden overheidssteun terugbetaald.