Direct naar artikelinhoud

'Roemenië controleert onvoldoende of vlees geschikt is voor consumptie'

De Roemeense vleesindustrie controleert volstrekt onvoldoende of vlees dat naar de rest van Europa gaat, waaronder België, wel geschikt is voor menselijke consumptie.

Dat blijkt uit diverse inspectierapporten van het FVO, het agentschap van de Europese Unie dat moet waken over de veiligheid van de voedselindustrie.

"De belangrijkste problemen die blijven bestaan in Roemenië betreffen gebrek aan coördinatie en samenwerking om ervoor te zorgen dat de officiële controles effectief en gedegen zijn, een gebrek aan adequaat werkende interne controlesystemen en een gebrek aan daadkracht", zo vat de Europese voedselwaakhond de situatie samen.

Het belastende rapport, dat alleen inzoomt op de rundvleessector, dateert van februari 2012. Een maand later constateert het FVO dat ook de Roemeense grensinspectie van vlees dat van buiten de Europese Unie wordt aangevoerd niet deugt. Op papier hebben de Roemeense autoriteiten na een eerste Europese inspectie in 2010 hun leven wel gebeterd, maar in de praktijk is de controle nog steeds niet waterdicht. Op die manier kan onveilig vlees ook moeiteloos op een Belgisch bord geraken.

Opvallend is dat uit de rapporten blijkt dat vlees van Roemeense paarden, ezels en muildieren nog nooit langs de Europese inspectie is gepasseerd. Varkensvlees en rundvlees wel, omdat hiervan meer naar andere Europese landen wordt geëxporteerd. Maar ook de export van Roemeens paardenvlees is aanzienlijk: alleen naar België ging in 2011 al bijna 1.500 ton.

De Belgische inspectiedienst liet weten dat er mogelijk ook kant-en-klaarmaaltijden met Roemeens paardenvlees in België in de winkels liggen, via het Franse bedrijf Comigel. De dienst verwacht over drie tot vijf dagen meer duidelijkheid hierover te hebben.

Europa heeft slechts negentig inspecteurs die worden geacht voedselleveranties uit de hele wereld te controleren. Ter vergelijking: Roemenië zelf telt maar liefst zevenduizend personeelsleden bij de tekortschietende eigen voedselinspectiediensten. Bij de Europese inspectie- dienst stijgt de frustratie over deze situatie.

Senator Nele Lijnen (Open Vld) heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) schriftelijke vragen gesteld over de kritische rapporten.