Direct naar artikelinhoud

Charm This Man, vier vuistregels om Morrissey te paaien

Twee avonden staat Morrissey in Antwerpen op het podium. Tenminste: zolang niemand de Britse zanger een gruwelijke verkoudheid bezorgt of verwijten naar het hoofd slingert, of een culinaire faux pas geen roet in het eten strooit. Please, please, please... let Morrissey get what he wants.

Hoewel hij al jaren rookgordijnen optrekt over zijn seksuele voorkeur, lichtte Morrissey vorig jaar toch een tipje van de sluier, in zijn autobiografie. "Ik ben bi noch homo, maar 'humaseksueel'. Ik voel me aangetrokken tot mensen... zij het weliswaar tot niet veel onder hen."

Fans weten natuurlijk al langer dat Morrissey vooraan stond toen sarcasme, galgenhumor en zelfmedelijden werden uitgedeeld. En dat zijn pen steeds gedrenkt ging in vitriool. Maar het lijkt wel of de sombermans in Morrissey elk jaar wat meer terrein wint. De zanger komt steeds vaker net zo provocatief als lichtgeraakt uit de hoek. Mozzer heeft er zelfs een handje van weg om ook fans tegen zich in het harnas te jagen. Om een concert van Morrissey voorspoedig te laten verlopen voor beide partijen, leggen we daarom enkele vuistregels vast.

Gij zult Morrissey schofferen noch enerveren

Vorige week hield Mozzer een concert in Krakau na amper 25 minuten voor bekeken. De officiële uitleg klonk achteraf: "Een concertganger die dicht bij het podium stond, slingerde extreem beledigende woorden in zijn richting. De situatie dwong de artiest om het podium te verlaten." Een opmerking over Morrissey's strijd met kanker lag toen aan de basis van zijn vertrek.

Terechte represailles? Alleszins sneu voor alle andere fans. Het bewijst ook dat Morrissey de bal graag kaatst, maar niet terug verwacht. Zo leest zijn autobiografie als een afrekening. Daarbij pleegt de zanger karaktermoord op iedereen die hem ooit een strobreed in de weg legde. Van één biograaf hoopt hij dat die "sterft in een gruwelijk auto-ongeluk", terwijl hij met een bijl had willen inhakken op een voormalige platenbaas "omdat sommige moorden hun gevangenisstraf meer dan waard zijn".

Ook zijn laatste platenlabel hoeft in Antwerpen niet op een gastticket te rekenen: onlangs trad zijn groep op in 'fuck Harvest Records'-shirts. Victoria en David Beckham verdienen het dan weer om "publiekelijk gegeseld" te worden, terwijl zijn voormalige buurman Johnny Depp "een snob is die mijn huis kocht omdat hij een gastenverblijf op zijn enorme domein wilde".

Gij zult met voorzichtigheid voorschotelen

Penne met tomatensaus. Dat bleek ei zo na het laatste avondmaal van Morrissey. Of dat beweerde de zanger alleszins zelf na een voedselvergiftiging vorig jaar. "Deze dodelijke ziekte zorgde ervoor dat ik instortte, aan het ijlen sloeg en bedlegerig was", schreef hij zijn fans met enige melodramatische flair. "Vijf dagen lang had ik onafgebroken medische supervisie nodig."

Morrissey en catering gaan sowieso niet met het grootste gemak door eenzelfde deur. Op Coachella liep de vegetariër kokhalzend het podium af, nadat hij de geur van geroosterd vlees rook "en hoopte dat het op zijn minst mensenvlees was". Vlees eten stelt hij overigens ook gelijk met pedofilie ("allebei verkrachting") of genocide: "Als je gelooft in het slachthuis, zou je ook Auschwitz steunen." In Polen noemde hij de brutale moorden van de Noor Anders Breivik "een peulschil vergeleken met wat er dagelijks gebeurt bij McDonald's en Kentucky Fried Shit. (sic)" Zijn consequente verzoek om op de dag van zijn optreden geen vlees te bereiden of te verkopen valt dus best niet in dovemansoren. Zo weigert hij nog voet in Canada te zetten, zolang de wrede zeehondenjacht bestaat. Bij tournees wordt dat land steevast overgeslagen, ook al loopt de zanger daarmee heel wat inkomsten mis. Eerder werd Bryan Ferry ook door Morrissey weggezet als "een wrede vleeseter" vanwege zijn zwak voor foie gras, terwijl Chinezen "een minderwaardig volk" genoemd werden "zolang ze hun honden en katten opeten en bedreigde dieren doden voor hun plezier". Slechts één soort vlees zou desgevallend op de rider mogen staan: Morrisseys eigen balzak. Maar meer daarover hieronder.

Gij zult niet op de eindeloze zwarte lijst staan

Of er ooit nog een reünie van The Smiths komt? "Ik eet nog liever mijn eigen testikels op. En dat wil wat zeggen voor een vegetariër", luidde Morrissey's antwoord. Al jaren wordt hevig gespeculeerd over een reünie - er werd zelfs tot 60 miljoen euro geboden voor een verzoening tussen de zanger en gitarist Johnny Marr -, maar steeds strooiden verzuurde relaties en processen roet in het eten.

Rancune is Morrissey niet vreemd. Trap op zijn tenen, en je belandt eeuwig op de zwarte lijst. Zo wordt ex-bandlid Mike Joyce afgeserveerd als Joyce Iscariot (naar Judas) en bestempelt hij die na heel wat heen-en-weergeprocedeer als "een opportunistische vlo op zoek naar een hond".

De lijst is eindeloos: prins William, Robert Smith, Madonna, Stevie Wonder, Diana Ross... Zelfs collega-vegetariër Paul McCartney verscheen al in zijn vizier, omdat die zich had laten ridderen. Wie bent ú dus, om zomaar in de gratie van Morrissey te vallen?

Gij zult Mozzer niet opzadelen met een virus

Onlangs nam Morrissey zangeres Kristeen Young mee als support act. Hoewel ze al tien jaar kan rekenen op zeldzame loftuitingen van de zanger, toonde hij ook nu weer zijn aanleg om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Zo beschuldigde hij Young er al snel van hem "een gruwelijke verkoudheid en acute koorts" te hebben gegeven. Daardoor moest hij een deel van zijn Amerikaanse tour annuleren.

Onzin, riposteerde Young, die een doktersbriefje voorlegde waaruit haar 'griep' een ernstige allergieaanval bleek te zijn. Er bleek geen lievemoederen aan: morgen en overmorgen wordt haar plaats ingenomen door Anna Calvi.

Morrissey speelt woensdag en donderdag in de Stadsschouwburg van Antwerpen.