Direct naar artikelinhoud

Op de fles

Sauvignon blanc is de druif die het commando overnam van de chardonnay. De wijn komt nu uit alle uithoeken van de wereld, maar de beste kwam oorspronkelijk uit drie gemeenten: Pouilly-Fumé, Sancerre en Menetou-Salon. Door de rijke minerale bodem zijn het wijnen die houden van oesters en andere schaaldieren.

Les Chemins de la Croix Blanche, Pouilly-Fumé 2013

Rijke, innemende neus met zowel een toets van broodgist als gemaaid gras, kruisbes en buxus. In de mond rijk, gul en zelfs wat filmend. In het midden priemen de zuurtjes door het palet, wat voor frisheid zorgt.

Aldi, € 7,99

Chatelain 'Harmonie', Pouilly-Fumé 2013

Een hint van brioche in de neus verraadt een lang verblijf 'sur lie', wat de wijn een zachtere neus geeft. Na walsen ook wat citroen. In de mond fris en lichtjes mineraal met een fijn bittertje. Gastronomische wijn.

corawine.be, € 9,29

Henry Natter, Sancerre 2013

Eerst wat ingehouden met vuursteentoets, na schudden tuinkruiden en florale impressies. In de mond ronder dan de neus laat vermoeden, met pompelmoes en limoen. Beschaafde zuren in de finale.

Delhaize, € 11,75

René Carroi 'La Chandelière', Menetou-Salon 2013

Citroenzeste en pompelmoes nemen de bovenhand. Het gemaaide gras en de buxus spelen slechts tweede viool. De aanzet is evenwichtig, maar ook wat discreet. In de finale is er een terugkeer van frisse citroen.

Carrefour, € 8,39