Direct naar artikelinhoud

De Gucht koploper voor EU-topjob

De kansen van Belgisch Handelscommissaris Karel De Gucht (Open Vld) om Catherine Ashton op te volgen als Europa's Buitenlands- en Veiligheidsgezant zijn gestegen door de spanningen met Rusland om Oekraïne.

Een bericht hierover in de zakenkrant De Tijd werd ook ons gisteren bevestigd in Europese kringen. De Gucht kan profiteren van de impasse op de laatste Europese Raad, toen de Italiaanse socialistische kandidate Federica Mogherini te veel tegenwind kreeg van de Oost-Europese lidstaten omwille van haar goede relaties met Moskou.

De Europese socialisten zouden nu voluit ijveren voor de opvolging van Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy. Voor dat 'Europees presidentschap' wordt steeds nadrukkelijker de socialistische Deense premier Helle Thorning-Schmidt genoemd, die steun krijgt van Duits bondskanselier Merkel.

Met de socialisten aan het hoofd van de Raad en een conservatief aan het stuur van de Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zou het buitenlandbeleid dan voor een liberaal zijn. De liberalen claimden in juni een topjob in ruil voor hun parlementaire steun aan Juncker.

De Gucht zou zowel in Berlijn als Parijs in de gratie liggen omwille van zijn ervaring met Europese handel, meer dan ooit de rode draad in alle Europese buitenland- en veiligheidsdossiers. De recente sancties tegen Rusland, omwille van de Oekraïne-crisis, beloven het komende jaar de Europese buitenlandpolitiek te domineren.

De uitvoering van het recente Europese Associatie-akkoord met Oekraïne - dat grotendeels uit handel bestaat en waarin De Gucht een rol speelde - wordt dan weer een cruciaal element voor de politiek-economische stabilisering van het land en de ontsluiting van het opstandige oosten.

Door zijn ervaring met de Europese vrijhandelsgesprekken met de VS ligt De Gucht ook goed in Washington en Londen.

Als twee honden...

Toch wachten De Gucht nog flink wat politieke horden, zoals de traditionele geografische spreiding van EU-topjobs. "Een Commissievoorzitter én een Hoge Buitenlandgezant uit de Benelux tegelijk? Onwaarschijnlijk," meent een Europese diplomatieke bron.

Er wordt ook op gewezen dat vooral de Polen en Italianen deze keer gebrand zijn op de buitenlandpost. Liberale bronnen hopen evenwel dat de Poolse kandidaat, buitenlandminister Sikorski, en de Italiaanse Mogherini elkaar in de Raad 'neutraliseren' met hun gewedijver.

De grootste obstakels wachten De Gucht misschien wel in eigen land, waar de Commissaris-post (met de status van een vicepremierschap) afhangt van de regeringsonderhandelingen. Omdat de Hoge Buitenlandgezant ook vicevoorzitter is van de Commissie zou België bij voordracht van de Gucht voor die portfolio geen andere namen naar voren kunnen schuiven, terwijl bekend is dat CD&V inzet op Marianne Thyssen en de MR op Didier Reynders als kandidaat-Commissaris.