Direct naar artikelinhoud

Coene waarschuwt voor 62.000 extra werklozen

In ons land komen er dit en volgend jaar 62.000 werklozen bij. Dat is een gevolg van de zwakke groei en de toename van de actieve bevolking, voorspelt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank.

Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank had gisteren weinig opbeurends te vertellen bij de voorstelling van de jongste groeiprognoses. Ook in 2013 blijft de Belgische economie ondermaats presteren. "2013 wordt een moeilijk overgangsjaar", zegt Coene. "Pas in 2014 zien we een licht schijnsel aan het einde van de tunnel."

De Nationale Bank houdt het in haar jongste groeiprognoses voor 2013 op een nulgroei, een voorspelling die ze ook al zes maanden geleden had gedaan. Voor volgend jaar verwacht de bank enige beterschap en ziet ze de Belgische economie met 1,1 procent groeien.

Grootste slachtoffer van de zwakke conjunctuur is de arbeidsmarkt. "Bedrijven kunnen zich niet meer veroorloven overtollige werknemers in dienst te houden", zegt de Nationale Bank.

Gemiddeld gaan er dit jaar 17.700 banen verloren. Volgend jaar sneuvelen 6.000 banen. Achter die gemiddelden gaan alarmerende cijfers schuil. Conjunctuurgevoelige sectoren zoals industrie, bouw en handel verliezen dit en volgend jaar 50.000 banen. Wordt ook de aanwas van de actieve bevolking verrekend, dan zien de cijfers er nog somberder uit. Zowel dit als volgend jaar komen er 30.000 werklozen bij. Het werkloosheidspercentage schiet omhoog van 7,6 procent in 2012 naar 8,7 procent in 2014.

De zwakke conjunctuur dwingt de regering ook om extra te bezuinigen. Dit jaar zal de regering voor één miljard euro structurele maatregelen moeten nemen. Om de begroting in verkiezingsjaar 2014 op Europese koers te houden komt daar nog eens vier miljard euro bovenop.

Daarmee legt de Nationale Bank de besparingslat nog wat hoger dan de regering. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bevestigde vorige week dat er dit jaar een miljard moet worden bezuinigd. Voor 2014 denkt hij aan drie miljard euro.