Direct naar artikelinhoud

Parkeren duurst op Zaventem

Parkeren op een Belgische luchthaven is flink duurder dan in Nederland of Duitsland. Wie een week zijn auto achterlaat, betaalt hiervoor het meest in Charleroi en Zaventem. Reizigers zijn zelfs vaak goedkoper af als zij een nacht reserveren in een luchthavenhotel met gratis parking.

Dat parkeren op de Belgische luchthavens niet goedkoop is, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse reiswebsite Vliegveldinfo.nl, die de tarieven vergeleek van de luchthavens van waaruit Belgen, Nederlanders en Duitsers het vaakst vertrekken.

"In vergelijking met een half jaar geleden zijn de prijzen nog gestegen", stelde Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl vast. "Zo heeft Brussels Airport zijn parkeertarief voor drie dagen en een week telkens met 3 euro opgetrokken. Brussels Airport staat hiermee aan de top van de duurste luchthavens, met 89 euro voor 1 week, gevolgd door Charleroi met 81 euro. Wie premium wil parkeren, betaalt op Zaventem tot 140 euro voor een week en in Charleroi zelfs tot 245 euro."

"Het is toch opmerkelijk dat reizigers voortdurend op zoek zijn naar het goedkoopste vliegtuigticket, maar als het op parkeren aankomt nog altijd heel veel geld uitgeven, waardoor hun winst weer bijna helemaal tenietgedaan wordt. Wie niet uitkijkt, betaalt zelfs meer voor zijn parking dan voor zijn vliegticket."

Volgens Jan Van der Cruysse van Brussels Airport is het moeilijk om parkeertarieven van regionale luchthavens met die van een nationale luchthaven als Zaventem te vergelijken. "Oostende is Brussel niet", zegt hij. "Bovendien kun je ook bij ons geld besparen. Sinds twee jaar hebben wij op onze Discount Parking op de vrachtluchthaven Brucargo 600 plaatsen ter beschikking met gratis pendeldienst. Daar betaal je slechts 34 euro voor drie dagen en 49 euro voor een week. Met deze service heeft Vliegveldinfo.nl geen rekening gehouden."

Stress besparen

Een andere manier om dure parkeertarieven te omzeilen, is een Park, Sleep & Fly arrangement boeken in een hotel op korte afstand van de luchthaven. Zowat alle hotels rond een Belgische luchthaven bieden nu al een dergelijke formule aan. "Zo'n arrangement kan al vanaf 75 euro per nacht per kamer", aldus Wantia. "Hiervoor krijg je een parkeerplaats (Park), de overnachting (Sleep) en het vervoer naar de luchthaven (Fly).

Bij terugkomst op het vliegveld staat er een pendelbusje klaar om je terug te brengen naar je auto. Sommige hotels bieden zelfs overdekte parkings, waar twee, drie of soms zelfs vier weken gratis geparkeerd kan worden. Een ideale formule voor wie zich veel stress wil besparen, zeker wanneer je vroeg vertrekt of laat aankomt", vindt Wantia.

Wat kost parkeren?

Voor drie dagen

België: 42 euro

Nederland: 40,50 euro

Duitsland: 38,50 euro

Voor zeven dagen

België: 70 euro

Nederland: 62 euro

Duitsland: 45 euro

Tel uit je winst

1 nacht Vandervalk Brussels Airport met 14 dagen gratis parking, pendelbus heen en terug, carwash: 99 euro

14 dagen parkeren in P1 Front op Brussels Airport: 149 euro

Verschil: 50 euro

Bron: Vliegveldinfo.nl