Direct naar artikelinhoud

Circus, but not as you know it

Je altijd al afgevraagd hoe het moet voelen om hoog aan een trapeze in een nokvolle tent te zweven? The Great Spalvados van het Britse Il Pixel Rosso laat het je aan den lijve ondervinden.

Virtual reality verbonden aan de theatrale ervaring: Il Pixel Rosso transformeert die multisensorische, virtueel interactieve performance naar de circuswereld.

Met een klein hartje zetten we in duo - je beleeft het spektakel per twee - een hoofdtelefoon met iPod op en dalen we af in de kelders van de schouwburg terwijl we het tragische verhaal van de wereldvermaarde trapezebroers Spalvados aanhoren. In een tentje ruilen we onze schoenen voor een stel klompen en zetten we een valse snor op, de geur van schmink dringt onze neusgaten binnen. We zien ons tweeën in de spiegel. Ziehier wat we geworden zijn: de broers Spalvados. Let the show begin!

Een zware bril blindeert eerst ons zicht om ons even later via beelden binnen te loodsen in een ander universum. Een hand leidt ons zacht doch vastberaden de wereld van het oude circus binnen, alwaar slangenvrouwen, eenwielers en clowns ons rakelings voorbijschieten, bijna tegen ons opbotsen. Desoriëntatie maakt zich van ons meester, maar we gaan waar onze klompen ons brengen: vanachter de schermen van het circus naar een bomvolle tent. Onze vingers haken zich rond een touw, onze tenen krommen zich op een plankje, terwijl onder ons een enthousiaste massa opdoemt. Wat we in het echt nooit zouden durven, gaan we hier doen: de sprong wagen en zweven in de lucht.

Addertje onder het gras: het verhaal van de broers Spalvados, hun noodlottige passie voor de trapeze en voor dezelfde vrouw, is weinig meer dan het aanhangwagentje om je sensaties te introduceren. Een sterkere plot, waarbij personages meer zijn dan louter passanten, zou van The Great Spalvados een ware belevenis maken.