Direct naar artikelinhoud

Standard steelt zege in Waalse derby

Op vijf minuten veranderde een nachtmerrie voor Standard in een droomscenario. Bezieler van de ommekeer was Jelle Van Damme met de gelijkmaker. De bekritiseerde kapitein die tegen Westerlo naast de ploeg viel haalde zo sportief zijn gram.

"Mag ik nu vertrekken, jongens?" Van Damme stond in de mixed zone met de media na te kaarten, maar hoorde in de verte verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Achter een glazen toegangsdeur van de spelerstunnel bleek de woede van enkele Charleroi-heethoofden nog niet afgekoeld.

Van Damme heeft de frustratie van Charleroi ook letterlijk mogen voelen. Tijdens een interview voor Telenet kreeg hij een voorwerp tegen zijn hoofd. De kapitein ging even tegen de vlakte en stapte het daarna gedegouteerd af. Na vijf minuten keerde Van Damme terug. Op zijn glanzende knikker was een builtje met snede zichtbaar. "Ik weet niet wat ik tegen mijn hoofd gekregen heb, maar het was wel hard. Als het een geldstuk was, kon ik het nog meenemen, maar ik vind het niet terug."

Het goede humeur van Van Damme staat niet los van de onwaarschijnlijke afloop. Vijf minuten voor tijd stond Standard nog 2-1 in het krijt. De Charleroi-fans zongen met leedvermaak: "Le Standard on D2, c'est tellement mieux."

Tot Van Damme hen de mond snoerde. Na een gedevieerde corner haalde hij vanuit een moeilijke hoek met zijn linker in één tijd uit: de bal verdween hoog in doel. Van Damme: "Ik scoor niet vaak. Ik voelde de adrenaline en opluchting. Ik liep zoals een kieken zonder kop overal en nergens heen."

Dat Renaud Emond kort daarna de winning goal aantekende, maakte het gevoel voor Van Damme nog intenser. Na de match liet hij zich uitgebreid fêteren door de Standardkop. "Er zat heel wat frustratie in dat schot", gaf Van Damme toe.

De kapitein verzekert dat Standard de volle honderd procent op hem rekenen mag: "Hopelijk is de ploeg nu gelanceerd. Deze zege geeft een enorme boost. Mooi voetbal is nu niet het belangrijkste, wel punten halen. En dat mag met werkvoetbal. Met deze spirit moeten we nu wel elke week spelen."