Direct naar artikelinhoud

Penaltykater geen issue meer op Anderlecht

Alweer dat penaltyverhaal, alweer over die gemiste kansen. Maar de vraag blijft: wat wordt eraan gedaan op Anderlecht?

"Ach, het zit allemaal in de koppekes." Besnik Hasi moet lachen wanneer hem de onvermijdelijke penaltyvraag wordt voorgelegd. "Ik weet dat we er drie in één match gemist hebben en dat er punten door verloren zijn." Het liefst van al had hij er nooit meer een woord over gerept. "Als we constant over die strafschoppen beginnen te praten, zal het ook weer een item worden, net zoals een paar jaar geleden. Dat wil ik vermijden. Dus zwijg ik er liever over."

Op dat vlak heeft Hasi niet eens ongelijk. De Noorse penaltyprofessor Geir Jordet vertelde onlangs dat de verhoogde druk de voornaamste reden is voor falende spelers op de stip.

Dat neemt niet weg dat er de afgelopen twee weken op training geen extra aandacht kon worden besteed aan strafschoppen. Defour, Praet, Tielemans, Gillet en Proto vertelden echter dat alles bij het oude gebleven was. En dat terwijl verschillende studies bewezen hebben dat specifieke oefeningen wel effect kunnen hebben. Hasi wuift dat weg. "Sommige studies zeggen dat het helpt, andere zeggen dan weer dat het niet helpt. Wat moet ik dan geloven? Dus nee, we hebben er niet speciaal op getraind."

Videoanalyse

Hasi's uitleg over de gemiste kansen is dezelfde als die van de gemiste penalty's. Alleen rest de vraag dan: hoe die kopjes weer leeg te maken? Want extra trainen op afwerken is moeilijk, zo zegt Hasi. "Dat doen we sowieso al heel veel. Ik kan dus niet zeggen dat we daar nu meer op focussen. Anderzijds: we kunnen de spelers vertrouwen laten tanken door ze specifieke afwerkvormen te laten doen. Veel scoren op training, dat helpt ook."

Een ander hulpmiddel dat Hasi aangrijpt, is videoanalyse. "Ik wil de spelers laten zien dat het de laatste matchen echt niet zo slecht is als iedereen doet uitschijnen. Met het beeldmateriaal kan ik laten zien hoeveel kansen we gecreëerd hebben: 31. En dan reken ik die drie penalty's niet eens mee. We moeten gewoon voortbouwen op ons spel van de voorbije competitiematchen."