Direct naar artikelinhoud

Boonen tevreden over comeback

Tom Boonen heeft er een bevredigende comeback opzitten. Tijdens de eerste rit van de Ronde van Picardië kwam hij nooit in de problemen. Uiteindelijk bleek Kittel de snelste. Boonen gaf voor de start ook aan in de sprint geen locomotief te willen spelen voor Mark Cavendish.

Een tochtje van 190 golvende kilometers aan een gezapig tempo - het peloton liep een half uur later dan het traagste uurschema binnen - bleek ideaal voor Boonen om de competitie te hervatten. Veertig dagen zonder koers, zeker na een zware val, kruipen wel degelijk in de kleren. "We zullen zien hoe het gaat", zei hij 's middags bij de start. Vijf uur later had de vraag een antwoord gekregen. "Mijn eerste dag is heel goed meegevallen. Beter dan verwacht."

Al was Boonen ook de eerste om te beseffen dat die eerste rit niet tot verregaande conclusies kon en mocht leiden. "Na zes kilometer is dat groepje vluchters al vertrokken. Zowel de start als de rest van de rit verliep dus behoorlijk rustig. In de finale was het snel duidelijk dat het een massasprint zou worden. Ik heb uiteindelijk de sprint aangetrokken tot op 300 meter. Ik had niet verwacht dat ik dat al zou kunnen."

Pijn in de heup

Maar het leed is nog niet volledig geleden, zo maakte Boonen duidelijk. "Tijdens het laatste wedstrijduur voelde ik mijn heup weer stijf worden. Ook mijn rug is nog niet 100 procent. Maar dat komt wel in orde. We zullen zien hoeveel tijd ik nodig heb. Vorige vrijdag was er zelfs geen sprake van koersen. Sindsdien is het behoorlijk vooruitgegaan, maar je kunt geen wonderen verwachten."

Boonen kijkt dan ook vooral naar volgend seizoen. "Vorig jaar was dat anders. Het BK in Mol was op mijn lijf geschreven, net als de olympische wegrit. Maar nu? Het BK in La Roche is zwaar en het WK in Firenze wellicht te zwaar. Ik hoop vooral dat ik me de resterende maanden amuseer en dat ik een 'koerske' of twee, drie win."

Of Boonen eind volgende maand van start gaat in de Ronde van Frankrijk laat hij nog in het midden. Maar gisteren bij de start van de eerste rit stelde de Belgische kampioen wel duidelijk dat Mark Cavendish noch het team op hem moeten rekenen als laatste man in de trein voor de sprinter. "Dat is nooit de bedoeling geweest", zei Boonen. "Het zou een beetje gek zijn om het nu plots wel te doen. Ik heb andere doelen de volgende jaren. Het is gewoon onmogelijk dat ik alle wedstrijden samen met Mark fiets. Dat gaat niet. Daar ben ik ook niet voor aangenomen."

Het was dan ook met veel plezier dat Boonen donderdag had gezien hoe Keisse, Trentin en vooral Steegmans Cavendish foutloos naar een tweede ritzege in de Giro leidden. "Goed dat het eindelijk draait. Het zijn tenslotte die mannen die het zullen moeten doen. Het is belangrijk dat Mark de volgende jaren een vaste kern rond zich krijgt. Het heeft weinig nut om daar zo nu en dan andere mannen bij te steken."

Neus in de wind

Winnaar van de eerste rit in de Ronde van Picardië, met aankomst in Flixecourt, was Marcel Kittel. "Maar de finish moest geen honderd meter verder gelegen hebben", was hij eerlijk. "In Parijs-Nice heb ik de tweede rit ook gewonnen op een hellende laatste rechte lijn, maar ik heb ze liever iets vlakker."

Voor de heroptredende Jürgen Roelandts leek de finish ideaal, maar hij zag op drie kilometer van de streep zijn helpers Debusschere en Henderson onderuitgaan. "Ik kon hen net ontwijken, maar zat vervolgens een kilometer met mijn neus in de wind. Op 250 meter zat ik nog op kop, maar toen kwamen ze over me heen." Roelandts werd negende. Sven Vandousselaere mocht wel het podium op. Hij kreeg de prijs van de strijdlust. (KBo)