Direct naar artikelinhoud

Beursdebuut Taminco flopt

De Gentse chemiegroep Taminco flopt bij haar beursdebuut. Het aandeel ging meteen 7 procent lager tegenover de toch al lage intekenprijs.

Taminco opende 7 procent lager op 13,92 dollar. Uit het prospectus van de beursgang bleek dat de chemiegroep haar aandelen initieel wou verkopen voor 18 tot 20 dollar per stuk. Maar tegen die prijs was de appetijt van beleggers niet groot genoeg, verre van. Tegen 15 dollar per stuk, fors lager dus, hapten de investeerders wel toe. Taminco bracht 15,8 miljoen aandelen aan de man. Voor 18 tot 20 dollar per stuk zou dat 284 tot 315 miljoen dollar opbrengen, maar tegen 15 dollar per aandeel valt het opgehaalde bedrag terug tot 237 miljoen dollar.

Taminco wou de opbrengst van de beursgang voornamelijk gebruiken om effecten die het eind vorig jaar voor 250 miljoen dollar uitgaf terug te kopen, maar ook om zijn eigenaar Apollo 35 miljoen dollar te betalen voor het beëindigen van een managementovereenkomst.

Aangezien het opgehaalde bedrag lager dan voorzien uitvalt, zal dat niet voldoen. "Er kunnen nog tot 2,4 miljoen aandelen verkocht worden in het kader van de overtoewijzingsoptie", zegt een bron dicht bij het dossier. Dat kan nog eens tot 35,5 miljoen dollar in het laatje brengen. "Anders kan Taminco ook nog een deeltje van zijn cash gebruiken."

De prijs van de beursintroductie waardeerde Taminco op 975 miljoen dollar. Door de forse daling van het aandeel bij de opening ging daar in één klap al een flink deel van af.

De Amerikaanse private-equityreus Apollo, sinds eind 2011 eigenaar van de chemiegroep, blijft meerderheidsaandeelhouder. Er werden enkel nieuwe aandelen aan de man gebracht naar aanleiding van de beursintroductie. Er wordt voorlopig niet in een dividenduitkering voorzien.

Dat de beursintroductie in de VS plaatsvindt, verbaast niet. Taminco realiseert de helft van zijn omzet in Noord-Amerika. Bovendien is het bedrijf in handen van een Amerikaans investeringsfonds. Dat noteert trouwens zelf op de New Yorkse beurs.

De Gentse groep wou drie jaar geleden naar de beurs van Brussel trekken, maar moest haar beursgang in extremis afblazen door een forse correctie op de financiële markten. Nog geen twee jaar later verkocht de private-equityreus CVC Taminco aan Apollo voor 1,2 miljard euro.