Direct naar artikelinhoud

'Crowdfunding is zegen voor jonge makers'

'Volksinvestering'. In het Nederlands klinkt het ietwat bestoft. Niettemin maakt de alternatieve financieringswijze crowdfunding steeds meer furore. In de Brusselse KVS volgt vandaag een eerste themadag. Of beter: een 'cultural mindfood'.

'De eerste cultural mindfood over crowdfunding': zo wordt een en ander aangekondigd. In mensentaal: een themadag rond crowdfunding, de steeds populairder wordende manier om artistieke projecten te financieren.

"Je kunt de term 'crowdfunding' allicht nog het best naar het Nederlands vertalen met het woord 'volksinvestering'", zegt Yamila Idrissi, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de sp.a, en een van de sprekers op de affiche. "Vele kleine investeerders geven, via internet, een relatief klein bedrag, wat uiteindelijk het benodigde kapitaal moet opleveren om een project op te starten."

Crowdfunding is niet nieuw. Waarom nu een themadag?

Idrissi: "Crowdfunding is inderdaad meer en meer opgang aan het maken, maar hij het brede publiek leven er toch nog heel veel vragen. Men weet wel dat het bestaat, maar niet wat het juist is. Is het een hype? Of zit er ook echt toekomstmuziek in? Die vragen willen we op deze cultural mindfood proberen te beantwoorden.

"Ik zal de namiddag inleiden, door vooral veel vragen te stellen: 'wat kan de plek zijn van crowdfunding naast andere investeringsvormen?', bijvoorbeeld. Of 'is er een rol voor de overheid in dit verhaal?'"

Zeg eens: is er een rol voor de

overheid in dit verhaal?

"Volgens mij zou men een stimulans kunnen geven aan jonge, beginnende artiesten die al een bepaald minimumbedrag via crowdfunding hebben verzameld. Dan heb je toch aangetoond dat je al een publiek achter je hebt. Ik maak hierbij echter één grote kanttekening: crowdfunding mag geen alternatief zijn voor subsidies. Het is juist bedoeld als aanvullende vorm van financiering of voor zij die uit de boot vallen. Crowdfunding en subsidies zijn volgens mij complementair."

Vanwaar jouw interesse voor

crowdfunding?

"Ik ben er al een tijdje mee bezig, en probeer er ook veel over te lezen. Ik vind het vooral interessant om te merken dat iedereen mee kan doen, voor een klein bedrag. Zolang je maar gelooft in het project. En je krijgt er altijd en zekere mate van ownership voor. Wie iets investeert, krijgt er nadien ook iets voor terug.

"Crowdfunding is zich momenteel bovendien sterk aan het uitbreiden, richting film of mode bijvoorbeeld. Het principe gaat dus zeer breed: van een beginnende schrijver die via crowdfunding het nodige bedrag verzamelt om zijn eerste boek uit te geven tot jonge muzikanten die een plaat willen uitbrengen."

'Cultural Mindfood over Crowdfunding', van 14 tot 16 uur in de KVS. Arduinkaai 7, Brussel. Gratis toegang.

Crowdfunding maakt een felle opmars. Denk bijvoorbeeld aan emphas.is, het lovenswaardige platform voor fotojournalistiek. Of aan SonicAngel, dat oorspronkelijk vooral gericht was op muziek maar intussen ook de vleugels heeft uitgeslagen richting film en tv. Staan onder meer aangekondigd, straks in de Brusselse KVS: Bart Becks, van SonicAngel, en Piet Callens van Cultuurinvest. Michaël R. Roskam, notoir believer, zit intussen in de Verenigde Staten en moest dus verstek geven.