Direct naar artikelinhoud

Berlusconi overleeft vertrouwensstemming

De regering van Silvio Berlusconi heeft dinsdag haar slag thuisgehaald bij een vertrouwensstemming in de Kamer. De uitslag is een flinke opsteker voor de Italiaanse premier na de nederlagen bij de gemeenteraadsverkiezingen in mei en het referendum in juni.

De stembeurt draaide om een wetsontwerp omtrent de economische ontwikkeling. Van de wet maken uiteenlopende maatregelen deel uit. Zo voorziet hij onder meer een belastingaftrek voor investeringen in het arme zuiden van het land, schrapt hij belastingen op hogesnelheidstreinen, geeft hij leerkrachten de mogelijkheid om na vijf jaar van post te veranderen en heft hij verschillende sancties voor magistraten op.

Het ging intussen om de 44ste vertrouwensstemming sinds de vorming van de regering-Berlusconi in mei 2008. 317 kamerleden stemden voor, 293 tegen en er waren twee onthoudingen.

Sinds de electorale opdoffers van de jongste weken is de positie van Berlusconi fel verzwakt en is hij met handen en voeten gebonden aan zijn rechtspopulistische coalitiepartner, Lega Nord. Die wil tot nader order voortregeren.

Maar de context is bijzonder heikel: de economie stagneert en het ratingbureau Moody's dreigt ermee ook Italië te declasseren. Zelf kampt de premier met een hele reeks juridische problemen. In de opiniepeilingen komt hij amper nog over de 30 procent uit, zijn laagste score in jaren.

Er vindt vandaag overigens nog een tweede vertrouwensstemming plaats. Die gaat over een in mei doorgevoerde herschikking in de regering. President Napolitano eiste dat het parlement ook daar zijn goedkeuring aan zou geven.