Direct naar artikelinhoud

Al Qaida stuurt Belgische Syriëstrijders naar Irak

Een groep Belgische Syriëstrijders was betrokken bij zeker één recente aanslag in Irak. Het lijkt erop dat het Europese en Belgische jihadisme zich vanuit Syrië over de regio verspreidt. De Staatsveiligheid zegt door het probleem 'overstelpt' te worden.

Bronnen binnen de Staatsveiligheid en de politie bevestigen het nieuws aan Le Soir: een groep Nederlandstalige jihadisten uit België heeft deelgenomen aan minstens één aanslag in Irak. Dat zou zijn gebeurd nadat de groep een terreuropleiding in buurland Syrië had gekregen.

Het kan erop duiden dat radicale groeperingen Europese jongeren vanuit Syrië naar buurlanden als Irak, Turkije of Libanon 'exporteren'.

Volgens een van de bronnen beschikt Al Qaida over "vier- tot vijfduizend jihadisten in Syrië die een Schengen-paspoort bezitten". Hoewel hun actieterrein tot dusver tot het Midden-Oosten beperkt blijft, valt niet uit te sluiten dat deze jongeren vroeg of laat naar Europa of België terugkeren.

Volgens de getuigen worden de Staatsveiligheid en de politie 'overstelpt' door het probleem van de Syriëstrijders. Een tweehonderdtal jongeren met Belgische nationaliteit zou naar Syrië zijn vertrokken. Zo'n twintig van hen zouden zijn omgekomen. Ook naar Kenia en Somalië zijn inmiddels meerdere jonge Belgen vertrokken.

"Het is wat ik ook van de Staatsveiligheid, de militaire veiligheid en (het overkoepelende antiterreurorgaan, LD) OCAD hoor: dat iedereen de handen vol heeft en dat het probleem bijzonder complex is", zegt Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde en een van de eerste gemeentelijke politici die destijds de noodkreet luidde.

"Het fenomeen van de jonge jihadisten is dan ook bijlange nog niet overgewaaid. Ik blijf maar signalen opvangen over jongeren die van plan zijn te vertrekken. De commotie over de Syriëstrijders dreigt zelfs mee een factor te vormen. Ook in Brussel en Maaseik doen ze deze vaststellingen."

Volgens Bonte zijn de betrokken jongeren inmiddels al niet meer met de opstand tegen president al-Assad bezig, maar des te meer met Al Qaida. "Enige tijd geleden vernam ik dat zij inderdaad ook in Irak en Libanon ingeschakeld worden."

Automatisme

Bonte pleit alleszins voor een betere internationale uitwisseling van gegevens en vraagt dat in ons land de jeugdrechtbanken in actie komen. Bij wijze van bewarende maatregel zouden burgemeesters de identiteitsdocumenten van minderjarigen moeten intrekken, aldus de burgemeester.

"Vooral minderjarigen zijn vatbaar voor radicalisering. Ook moeten wij beter geïnformeerd worden over mensen die teruggekeerd zijn. Dat zou een automatisme moeten zijn, maar het gebeurt te weinig."