Direct naar artikelinhoud

'Njet' tegen betere hulp-verlening voor Syriërs

Rusland zal gebruik- maken van zijn vetorecht als permanent lid van de Veiligheidsraad, en een resolutie tegenhouden die de strijdende partijen in Syrië zou verplichten om humanitaire hulpverleners toegang te verlenen tot noodlijdende burgers.

Op aangeven van drie andere permanente leden (VS, Frankrijk en Groot-Brittannië) circuleert in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie die de strijdende partijen verplicht om humanitaire hulporganisaties toegang te verlenen tot noodlijdende burgers in de Syrische conflictgebieden.

Maar Rusland verzet zich tegen de tekst. De evacuatie van burgers in Homs de voorbije dagen bewijst volgens Moskou dat ook ad hoc lokale wapenstilstanden kunnen volstaan. De ontwerpresolutie die nu voorligt, bevat volgens hen te veel "eenzijdige beschuldigingen" aan het adres van Assad.

"Het doel van deze tekst is de basis te leggen voor militaire actie tegen de Syrische regering, indien sommige eisen niet worden nageleefd", meent de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov. "Hij is onaanvaardbaar voor ons in de huidige vorm."

Nu het Kremlin opnieuw antwoordt met een ijskoud njet, wordt gevreesd dat het geweld op het strijdtoneel opnieuw in alle hevigheid zal oplaaien.