Direct naar artikelinhoud

Psychiatrie werkt met 'zwarte lijsten'

Psychiatrische patiënten die tijdens een opname weerbarstig zijn geweest of de rekening niet hebben betaald, zijn daarna in sommige gevallen niet meer welkom. Dat bevestigen verschillende mensen uit de sector. 'Er moeten zwarte lijsten circuleren.'

Toen Dirk Bryssinck, een van de coördinatoren van Villa Voortman in Gent, een man met een psychose wou aanmelden bij een psychiatrisch ziekenhuis, stootte hij op een muur. "Die stemmen in zijn hoofd zeiden hem dat hij een pistool moest kopen om mensen af te knallen. Toen ze in het ziekenhuis zijn naam hoorden, was een opname niet meer mogelijk.

"Die man was daar in het verleden nog geweest en had zich blijkbaar misdragen. Ik heb hen toen duidelijk gemaakt dat als ze die man niet hielpen, ze mee verantwoordelijk waren voor een eventueel drama."

Straatstenen

Geen alleenstaand geval. Straathoekwerkers in Gent, maar ook in Brussel, bevestigen dat ze sommige patiënten "aan de straatstenen niet meer verkocht krijgen". En dat het vaak helemaal uit de hand moet lopen vooraleer ze gehoor krijgen. Niet zelden komt daar dan een internering bij kijken.

"Er moeten zwarte lijsten circuleren", zegt Gregory Cremmery, coördinator van Brussels Platform Armoede. "Niemand heeft die lijsten ooit gezien, maar het is heel duidelijk dat bepaalde patiënten telkens geweigerd worden."

Roel De Cuyper, directeur van het psychiatrisch ziekenhuis Gent-Sleidinge, herkent de problematiek. Zijn ziekenhuis staat er net om bekend wél nog 'lastige' patiënten binnen te laten.

"Enkele centra hanteren heel duidelijke exlusiecriteria. Patiënten mogen niet te agressief of weerbarstig zijn, de behandeling moet aanslaan... Op den duur moet je wel heel erg gezond zijn om in de psychiatrie te belanden. Terwijl het hier om erg zieke mensen gaat. Ook de meest kwetsbare patiënten moeten een plaats krijgen om behandeld te worden."

Ook professor Geert Dom, hoofdgeneesheer bij de Broeders Alexianen in Boechout, erkent dat sommige patiënten geweigerd worden. "Het gebeurt. Een zwarte lijst hebben wij niet. Maar als een patiënt in die mate agressief of onhandelbaar is geweest, dan wordt een opname in vraag gesteld.

Meer investeren

"Dat komt ook omdat er veel te weinig middelen zijn om die mensen degelijk op te vangen. De zorgverleners zitten aan de grenzen van hun kunnen. Willen we dit aanpakken, dan moet er gewoon meer geïnvesteerd worden in geestelijke gezondheidszorg."

Zorgnet Vlaanderen is formeel en laat weten dat patiënten weigeren niet kan.