Direct naar artikelinhoud

Indiase groei begint te stokken

Aan de imposante groei van de Indiase economie lijkt een einde te zijn gekomen. De derde grootste economie van Azië kijkt aan tegen oplopende tekorten en dalende groeicijfers. 'India heeft het moeilijk door de Chinese groeivertraging.'

De economische groei in India is gezakt tot 5 procent op jaarbasis. Dat is het laagste cijfer in tien jaar en maar de helft van de economische groei van drie jaar geleden.

De malaise van de Indiase economie valt af te lezen van de koers van de roepie. De Indiase munt verloor gisteren opnieuw terrein en sukkelde naar een nieuw dieptepunt ten aanzien van de dollar. Voor een dollar krijg je 62,70 roepie. Daarmee verloor de Indiase munt sinds mei 16 procent van zijn waarde.

"India krijgt klappen als gevolg van de groeivertraging in China", zegt Aziëkenner Jonathan Holslag (VUB). Jarenlang zorgde de niet aflatende groei van de Chinese economie voor een grote vraag naar ertsen en andere grondstoffen. Met stijgende prijzen tot gevolg. Nu de Chinese economie is afgekoeld, zijn de prijzen in elkaar gestuikt. India deelt mee in de klappen.

Om de roepie te ondersteunen, verhoogde de Indiase centrale bank de rente waartegen ze geld aan andere banken leent. De overheid besliste vorige week om het kapitaalverkeer gedeeltelijk aan banden te leggen. Buitenlandse investeerders krijgen beperkingen opgelegd om geld uit India te halen. Sinds juni haalden ze bijna 12 miljard dollar uit het land.

Beurzen in het rood

Deze beslissingen hebben tot dusver weinig zoden aan de dijk gezet. Beleggers reageren ontzet en stuurden de beurzen de voorbije dagen diep in het rood. Economen spreken van paniekmaatregelen en vergelijken de huidige crisis met die van 1991. In juli van dat jaar verloor de roepie meer dan 32 procent ten aanzien van de dollar, nadat het land zo goed als doorheen zijn voorraad buitenlandse deviezen was geraakt.

Het Internationaal Monetair Fonds moest toen India ter hulp snellen. Volgens premier Manmohan Singh, begin jaren '90 minister van Financiën, loopt het dit maal niet zo'n vaart. In 1991 was de deviezenreserve net groot genoeg om twee weken lang de import te kunnen betalen. Vandaag beschikt het land over een reserve die voldoende is voor zes à zeven maanden.

Holslag verwacht dat de malaise desondanks grote gevolgen zal hebben voor India. De zwakkere roepie drijft de prijzen omhoog. "Hierdoor dreigen er sociale spanningen te ontstaan en komt de stabiliteit van het land in gevaar", zegt Holslag.

Om zich te beschermen tegen inflatie, koopt de Indiase bevolking goud en gouden sieraden aan. Die aankopen gebeuren in het buitenland en zijn mede verantwoordelijk voor het oplopende tekort op de handelsbalans.

De Indiase overheid trof de voorbije maanden maatregelen om de import van goud aan banden te leggen. Maar die hebben geen effect, tot grote ergernis van premier Singh. Die verwijt zijn landgenoten te veel goud aan te kopen.

Wereldeconomie

De kans is groot dat Singh en zijn Congrespartij de rekening krijgt gepresenteerd voor het falen van de economie. "Decennia van groei hebben heel wat verwachtingen gecreëerd in de Indiase samenleving", zegt Holslag. Hij verwacht dat de regerende Congrespartij bij de verkiezingen volgend jaar een opdoffer zal krijgen en terrein prijs zal geven aan de hindoepartij BJP en lokale partijen.

India staat niet alleen met zijn economische problemen. De Chinese groeivertraging treft ook andere landen, waaronder Indonesië. Vandaar dat economen de huidige crisis ook vergelijken met de Aziëcrisis van 1997. In dat jaar raakte een reeks Aziatische landen zwaar in moeilijkheden nadat ze plots getroffen werden door kapitaalvlucht.

Holslag verwacht dat de problemen van de Aziatische landen geen grote gevolgen zullen hebben voor de wereldeconomie. "Jaren van hoge groei hebben de Aziatische landen robuuster gemaakt."

Maar de gebeurtenissen kunnen het huidige sentiment over de wereldeconomie wel negatief beïnvloeden. "Het zet een domper op de verwachtingen in landen die gehoopt hadden meer te kunnen uitvoeren naar India en andere Aziatische landen", zegt Holslag.