Direct naar artikelinhoud

Fnac wil Vanden Borre overnemen

Multimediaketen Fnac heeft een overnamebod uitgebracht op Darty. Dat is het Britse moederbedrijf van Vanden Borre.

Twee jaar geleden leek Fnac nog een vogel voor de kat. Door de toenemende digitalisering kelderde de verkoop van cd's, films en muziek, net de grootste bron van inkomsten van Fnac. Maar dankzij meer focus op de onlineverkoop en een forse herstructurering heeft de Franse multimediaketen een succesvolle ommekeer ingezet. Nu waagt de Franse keten zich aan een risicovolle sprong: de overname van Darty, zijn grootste concurrent in Frankrijk.

Fnac is bereid om in totaal 746 miljoen euro op tafel te leggen. Zo zou de keten uitgroeien tot de nummer 1 in Frankrijk op het vlak van elektronica en huishoudtoestellen, met een omzet van 7 miljard euro en winkels in zeven landen. Over de toekomstplannen houden de twee spelers de lippen op mekaar.

Maar passen Fnac en Vanden Borre bij elkaar? "Ik was ook verrast toen ik het hoorde", zegt Gino Van Ossel, retailexpert aan de Vlerick Management School. "Toch is het niet zo vreemd. Door onder één dak te komen, kunnen de ketens betere voorwaarden bedingen bij de aankoop van hun producten. Tegelijk kunnen ze in de ondersteunende diensten, zoals logistiek en IT, belangrijke besparingen realiseren."

Complementair

Een ander voordeel, is schaalgrootte, voegt Jorg Snoeck van RetailDetail eraan toe. "De echte concurrent van Fnac in Frankrijk is niet zozeer Darty, maar wel Amazon. Om daartegen op te boksen, moet je als lokaal groot bedrijf duidelijk je oorlogszone afbakenen en in die zone de beste zijn."

Qua assortiment zijn Fnac en Darty complementair, zeggen de experts. Terwijl Fnac multimedia aanbiedt, heeft Vanden Borre in België een vrij sterke marktpositie (marktaandeel van 10 procent) in huishoudtoestellen. Alleen bruingoed, zoals tv's, laptops en smartphones, bieden ze allebei aan. Maar volgens Van Ossel kunnen de twee ketens naast elkaar bestaan.

"Je merkt wel dat Fnac naast boeken, cd's, laptops, ook al kleine huishoudelijke apparaten verkoopt, zoals koffiezetapparaten. Hetzelfde zie je bij Vanden Borre, waar ook al games te krijgen zijn. Maar ik denk dat de uitwisseling van het assortiment beperkt zal blijven.

"Bij Fnac ga je ook vooral shoppen voor je plezier, bij Vanden Borre is dat veeleer functioneel. Wel zal Fnac kleinere huishoudapparaten opnemen in zijn gamma. Maar in plaats van een Senseo zal men eerder kiezen voor speciale edities of producten. Omgekeerd zal je bij Vanden Borre geen boeken kopen, maar misschien wel de meest populaire games. Zo zullen de twee winkels hun eigenheid behouden."