Direct naar artikelinhoud

Daft Punk grote winnaar van Grammy Awards

Daft Punk is zondagnacht de grote overwinnaar geworden van de 56ste Grammy Awards. Het Franse duo, zoals altijd vermomd in robotpakken, haalde vijf beeldjes binnen, waaronder voor cd van het jaar (Random Access Memories) en beste opname ('Get Lucky').

Daarnaast werden ze ook bedacht met onderscheidingen in de afdelingen Beste duo-optreden, Beste dance-album en Best geproduceerde album. Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo lieten de dankwoorden uitspreken door bevriende collega's. Naast Daft Punk viel ook de Nieuw-Zeelandse Lorde in de prijzen. De 17-jarige zangeres kreeg voor 'Royals' de Grammy voor Song van het jaar, en kwam ook in de categorie Beste pop-soloperformance als winnaar uit de bus.

Macklemore & Ryan Lewis ontvingen in het Staples Centre in Los Angeles de Grammy voor Beste nieuwe artiest. Ze mogen hun hit 'Thrift Shop' voortaan ook de beste rapsong van 2013 noemen, én de cd The Heist haalde het ook nog eens in de categorie Beste rapalbum.

Andere opvallende winnaars waren Vampire Weekend (beste Alternatieve cd voor Modern Vampires In the City), Bruno Mars (Beste popplaat met Unorthodox Jukebox) en Black Sabbath (beste metal-cd met hun comebackplaat 13).

Vooraf was Jay Z, die in negen categorieën genomineerd was, als grote favoriet getipt, maar uiteindelijk moest de rapper genoegen nemen met twee minder belangrijke onderscheidingen. Ook het Brussels Jazz Orchestra kon zijn nominatie niet verzilveren. Het orkest was met de cd Wild Beauty één van de vijf op de shortlist voor Best Large Jazz Ensemble Album. De titelsong uit die plaat was bovendien genomineerd in de categorie Best Instrumental Arrangement. In de eerste categorie moesten de Brusselaars het afleggen tegen Night in Calisia van Randy Brecker met het Wlodek Pawlik Trio & Kalisz Philharmonic, in de tweede tegen 'On Green Dolphin Street' van Gordon Goodwin's Big Phat Band.