Direct naar artikelinhoud

Ban op privé-poetshulp?

Het ACV vraagt dat de Vlaamse regering komaf maakt met de commerciële huishoudhulp voor zorgbehoevende Vlamingen. Geen enkele poetshulp van een dienstenchequebedrijf zou nog mogen poetsen in het huis van bijvoorbeeld een dementerende bejaarde.

Tegen 2030 zal Vlaanderen zo'n 45 procent meer thuiswonenden met een zorgbehoefte tellen. Zij zullen nood hebben aan thuisverzorging, maar ook aan huishoudhulp. Nu al doen steeds meer ouderen een beroep op dienstenchequebedrijven, die poetshulpen uitsturen om hun huis schoon te maken. Het ACV wil daar komaf mee maken en heeft met een petitie, die door meer dan 19.000 Vlamingen werd ondertekend, een hoorzitting afgedwongen in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement.

De christelijke vakbond zal er vandaag meer middelen vragen voor de gespecialiseerde poetsdiensten van de aanvullende thuiszorg, een afdeling binnen de gezinszorg. Daaronder valt een twintigtal diensten met in totaal zo'n 3.500 werknemers. Zij worden gesubsidieerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid, en zouden, als het aan het ACV ligt, in de toekomst als enige nog mogen poetsen in het huis van zieken en zorgbehoevenden.

Opleiding

Hoeveel dienstenchequemedewerkers in zorgsituaties werken, is volgens het ACV niet duidelijk. Nu valt huishoudhulp via dienstenchequebedrijven wel vaak goedkoper uit dan poetshulp uit de aanvullende thuiszorg. Het zorgt ervoor dat ook OCMW's of diensten voor gezinszorg mensen doorverwijzen naar het systeem van de dienstencheques. Bij ongewijzigd beleid zal die verschuiving allicht nog groter worden.

"Maar de dienstenchequebedrijven kunnen geen totaalpakket aanbieden", zegt Bart Vannetelbosch, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. "De gespecialiseerde poetsdiensten werken in een team, met ook maatschappelijk werkers. Als de poetsers merken dat iemand verward is, kunnen ze dat meteen melden. Dienstenchequemedewerkers kunnen nergens terecht. Bovendien hebben mensen in een zorgsituatie ook nood aan sociaal contact. Medewerkers van de dienstenchequebedrijven zijn daarvoor niet opgeleid."

Federgon, de werkgeversfederatie van de dienstenchequesector, is niet te spreken over de uithaal van het ACV. Volgens algemeen directeur Herwig Muyldermans zijn huishoudhulp via dienstencheques en zorg twee verschillende soorten dienstverlening. "Wij hebben geen indicatie dat zich incidenten hebben voorgedaan. Wij willen het onderscheid tussen poetsen en zorg behouden, omdat het volgens ons gevaarlijk is om beide te vermengen. Een verpleegster moet toch ook niet poetsen in het ziekenhuis?"

Meer middelen

Maar Jozef Pacolet, hoofd van de Onderzoeksgroep Verzorgingsstaat en Wonen aan de KU Leuven en auteur van een rapport over de problematiek, geeft het ACV gelijk. Hij stelt, net als de Vlaamse Ouderenraad, dat poetsen bij een zorgbehoevende verder gaat dan louter schoonmaken. "De dienstenchequebedrijven zullen hetzelfde statuut moeten aannemen als de erkende thuishulporganisaties, waarbij hun werknemers een opleiding zullen krijgen. Zonder die erkenning hebben zij geen plaats in dit deel van de sector."

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft aan dat de intentie bestaat om vanaf 2017 meer middelen te voorzien voor de gezinszorg en de aanvullende thuiszorg, zodat zij tegemoet kunnen komen aan de groeiende vraag. "Er is niet gezegd dat dienstenchequemedewerkers niet meer mogen poetsen indien er een zorgsituatie is. Wel dat bij zorgsituaties aanvullende thuiszorg in vele gevallen de aangewezen keuze is. Maar alleen de thuiszorg gebruiken, zal op termijn onbetaalbaar zijn."

4-5