Direct naar artikelinhoud

Man overlijdt nadat lintworm in zijn long kanker kreeg

Een 41-jarige Colombiaan die recent aan een longtumor overleden is, liep de ziekte op een wel heel ongewone manier op. De snel groeiende gezwellen bestonden niet uit menselijke cellen, maar waren van een lintworm die in zijn lichaam leefde. Dat schrijft het vakblad New England Journal of Medicine.

De man ging op consultatie nadat hij al enkele maanden leed aan koorts, hoestbuien en gewichtsverlies. Meer dan tien jaar eerder werd hij positief getest op hiv. Een CT-scan toonde tumoren in zijn long en lever. Een biopsie van de cellen deed de artsen de wenkbrauwen fronsen. Nooit eerder werd gezien dat een mens ziek werd door kankercellen in een parasiet.

De dokters ontdekten een H.nana-lintworm, beter bekend als de 'dwerglintworm', omdat hij nooit langer wordt dan vier centimeter. De kankercellen in de long en lever van de man waren tien keer kleiner dan menselijke kankercellen, waarna de dokters moesten vaststellen dat de kanker in de lintworm was ontstaan.

Omdat de man aan hiv leed, was zijn immuunsysteem verzwakt. Wellicht speelde dat een rol in de ontwikkeling van de kanker. De man overleed 72 uur na deze ontdekking.