Direct naar artikelinhoud

Ook Belgische staat en grote bedrijven offshore actief

Exact 110 Belgische bedrijven zijn verbonden met firma's op de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Onder hen grote namen, zoals KBC, Solvay, GDF Suez en ook de Belgische staat. Het zou onbegonnen werk zijn wie er achter de firma's op de belastingparadijzen schuilgaat.

Op vraag van de zakenkrant De Tijd heeft de bedrijvendatabank Graydon twee lijsten gemaakt met alle Belgische bedrijven die banden hebben met vennootschappen op de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden, twee belastingparadijzen. Ofwel hebben ze er een belang in een vennootschap ofwel, en dat is veel vaker het geval, zit een van hun aandeelhouders op de eilandengroepen.

Voor de Kaaimaneilanden staan er 36 op de lijst, voor de Britse Maagdeneilanden zijn dat er met 74 ruim dubbel zoveel. Er zijn veel onbekende namen bij, waarvan de Belgische vennootschap vaak in allerlei uithoeken van het land terug te vinden is.

Maar ook bekende partijen zoals KBC, BNP Paribas Fortis, Solvay, GDF Suez via zijn Belgisch-Brits vehikel International Power, en zelfs de Belgische staat, langs de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) die er participeert in twee fondsen. Rond die fondsen was onlangs al commotie, maar hun aanwezigheid zou er op wijzen dat een link met de beruchte belastingparadijzen niet per definitie verdacht is. Opmerkelijk is dan wel weer een bedrijf als Solvay, dat stelt dat de Kaaimaneilanden een economie is die erg stabiel is voor herverzekeringen, wat vreemd is gezien de kleine omvang en het lage inwonersaantal van het eiland. KBC, dat als beursgenoteerd bedrijf transparant moet zijn, zegt een duidelijke verklaring te hebben voor haar activiteiten op de eilanden, waarbij ze participeren in verschillende fondsen. De bank beweert er geen geld van cliënten te bewaren.

Bij de Bijzondere belastinginspectie (BBI) is te horen dat het onbegonnen werk is om te achterhalen wie er achter de firma's in de Kaaiman- of Britse Maagdeneilanden schuilgaat. "We kunnen dat nooit doorprikken, zelfs niet als politiespeurders naar daar trekken. Het is dus ideaal om volstrekt anoniem investeringen te doen in ons land, bijvoorbeeld in vastgoed", zegt een bron. Het valt hoe dan ook op dat het grootste deel van de 110 bedrijven in ons land investeren in vastgoed.

Fiscaal advocaat Thierry Afschrift waarschuwt voor snelle conclusies. "Het is niet meteen verdacht als Belgen ginds zitten", zegt hij in De Tijd. "Je kan ook legale redenen hebben om anoniem zaken te doen. Zolang je maar correct belastingen betaalt. Die eilanden zijn soms ook een interessante uitvalsbasis om bijvoorbeeld in Aziatische landen investeringen te doen. En ik stel toch vast dat steeds minder Belgen bereid zijn om naar zulke notoire belastingparadijzen te trekken. Er zijn dichter bij huis meer mogelijkheden om minder belastingen te betalen." Eerder onderzoek leerde al dat België fungeert als schakel in een internationaal netwerk waarvan multinationals gebruik maken om minder belastingen te betalen. In die zin past ons land in die link die bedrijven onderhouden in Zwitserland of de Kaaimaneilanden.

Wat John Crombez, staatssecretaris van Fraudebestrijding (sp.a), betreft, blijft de situatie dezelfde: "Als er aanleiding is zal er een onderzoek worden opgestart. We gaan die info net zo behandelen als de eerder gelekte gegevens van particulieren."