Direct naar artikelinhoud

'Desnoods gebruiken we wapenstok en traangas'

Hongarije voert zijn grensbewaking vanaf dinsdag drastisch op. Politie en leger zullen desnoods 'fysieke kracht' gebruiken om het 175 kilometer lange en 4 meter hoge hek met de Servische grens te 'beveiligen' tegen migratie. 'Ze mogen desnoods hun spieren, wapenstokken en traangas inzetten', zegt de Hongaarse ambassadeur in België, Zoltan Nagy.

"De fysieke kracht mag enkel gebruikt worden bij geweldssituaties", zegt de diplomaat. Politie en leger kunnen binnen afzienbare tijd wel meer initiatiefrecht krijgen om op te treden als er gedurende zes maanden een "crisissituatie omwille van massamigratie" zal worden afgekondigd.

"Wie onze grens illegaal oversteekt zal aangehouden en uitgewezen worden", vervolgt ambassadeur Nagy. "De bedoeling van het hek, wij spreken liever over het Tijdelijk Grensbewakingsmiddel, is migranten te ontmoedigen naar hier te komen."

IJzeren Gordijn

Nagy ontkent dat zijn land een nieuw IJzeren Gordijn optrekt in Europa. "Met het IJzeren Gordijn verhinderde het communistisch bewind onze burgers om te reizen. Dit is anders. We beveiligen ons land maar ook de Europese buitengrens." Wel geeft hij toe dat het Hongaarse hek de vluchtelingenstromen kan verplaatsen, naar EU-buurland Kroatië bijvoorbeeld. "Daarom plant onze regering ook een uitbreiding van het hek langs de Kroatische grens."

De regering van conservatief premier Viktor Orban zal binnenkort ook de asielprocedures niet langer op zijn grondgebied laten plaatsvinden. Op de grens met Servië bereidt Boedapest de opening voor van "vier transitkampen", volgens hetzelfde niemandsland-principe als in een luchthaven.

Nagy: "De transitzones zullen niet als ons grondgebied worden beschouwd maar er komen wel Hongaarse migratie-ambtenaren en rechters die er een versnelde asiel- en beroepsprocedure moeten toepassen."

Het risico lijkt reëel dat we binnenkort in de transitzones vier enorme vluchtelingenkampen zullen zien ontstaan, met alle humanitaire problemen van dien. De ambassadeur zegt te hopen dat het niet zo ver komt. "Vluchtelingen en migranten mogen van ons ook legaal aanschuiven bij een viertal officiële grensposten langs het hek maar dan op voorwaarde dat ze zich in Hongarije laten registreren als kandidaat-asielzoekers."

Tot dusver weigerde de overgrote meerderheid van asielzoekers dat, omdat de kans op erkenning in Hongarije veel kleiner is dan in gastvrije landen als Duitsland of Zweden. Hongarije pakte naar eigen zeggen dit jaar al meer dan 170.000 mensen op die "illegaal de grens overstaken, vooral vanuit Servië". Nagy: "Slechts 10.000 tot 15.000 bleven tot dusver in ons land. De rest vertrok uit eigen beweging naar andere EU-lidstaten."

Erg vindt de ambassadeur hun vertrek niet, blijkt uit een opmerking. "Hongarije heeft al integratieproblemen genoeg, met de 800.000 Roma", zegt hij over de grootste etnische minderheid, 8 procent van de bevolking. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de Roma dikwijls het slachtoffer van racisme.

Aanzuigeffect

Toch bezweert ambassadeur Nagy dat Boedapest met zijn drastische migratiepolitiek geen enkele EU- of VN-conventie overtreedt. "Toen premier Orban vorige week in Brussel was, heeft niemand bij de EU hem gezegd dat we iets doen wat niet mag. De dag dat het wel zo is horen we dat wel van de Commissie."

Dat Orban van de EU-Commissie de belofte kreeg om dit jaar 54.000 vluchtelingen die aankloppen in Hongarije te hervestigen, vindt Nagy een positieve evolutie. Tegelijk schat hij de slaagkansen van het EU-spreidingsbeleid somber in. "Onze regering verzet zich samen met andere Oost-Europese en Baltische lidstaten tegen opgelegde quota. Ze verhinderen immers niet de migratie van vluchtelingen tussen een aangewezen lidstaat naar andere lidstaten."

De keuze van Duitsland en Zweden om een gastvrijer beleid te hanteren kan volgens hem bovendien leiden tot een 'aanzuigeffect', "waarbij vooral wij de komende maanden een oneindige influx van vluchtelingen naar ons land kunnen krijgen. Als de Middellandse Zee-route door slecht weer in de herfst en winter onmogelijk wordt, zal iedereen langs de Westelijke Balkan-route komen."