Direct naar artikelinhoud

Een op drie starters is geen werkgever meer

35 procent van de onder-nemers die in 2008 hun eerste werknemer(s) in dienst namen, is vijf jaar later geen werkgever meer.

Het HR-dienstenkantoor SD Worx onderzocht bijna 400 bedrijven die tussen 2008 en 2012 hun eerste aanwerving(en) deden.

Het gros van hen doet voort zonder personeel, een kleiner aantal is ondertussen gestopt met zijn activiteiten, is failliet of geniet bescherming tegen zijn schuldeisers.

Ondanks alle berichtgeving over de hoge loonkosten in ons land misrekenen ondernemers zich bij hun eerste aanwervingen nog aan die loonkosten. Ook de administratie en het beheer van de wettelijke verplichtingen die met een aanwerving samenhangen, blijken lastiger dan verwacht.

"Nogal wat startende werkgevers staan niet stil bij het feit dat de kosten verbonden aan personeel doorlopen op het ogenblik dat er geen return is. Een werknemer kan ziek worden, trouwen, vakantie nemen,... Dan worden er geen arbeidsprestaties geleverd, maar lopen de kosten toch door", zegt Johan Vanduyse, strategisch adviseur bij SD Worx.

Volgens Stijn Decock, de hoofdeconoom van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, worden startende werkgevers ook nog verrast door de hoogte van de patronale bijdragen. Dat zijn bijdragen voor de pensioenen, de kinderbijslag enzovoort, die de werkgever moet betalen en die bovenop het brutoloon komen.

Nochtans had het gros (68,7%) van de ondernemers hulp gezocht toen ze met aanwerven begonnen. Ze gingen te rade bij een sociaal secretariaat. Ook de boekhouder of fiscalist en vrienden, kennissen of collega-ondernemers worden aangesproken voor hulp. Slechts een klein kwart doet een beroep op de diensten van de VDAB of de Waalse of Brusselse tegenhangers Forem en Actiris.

Met name voor de wettelijke verplichtingen zoals de aanvraag van een RSZ-nummer of de aansluiting bij een kinderbijslagfonds, en voor de loonadministratie- en berekeningen wordt externe hulp gezocht.

Voorts blijkt nog dat de helft van de nieuwe werkgevers zijn of haar eerste medewerker al kende, via het professionele netwerk, familie- of vriendenkring, of uit een vorige job. Volgens SD Worx-adviseur Johan Vanduyse is dat niet altijd zo'n verstandige beslissing. "Achteraf blijkt die bekende toch niet of te weinig te voldoen aan het gewenste profiel."