Direct naar artikelinhoud

Geen ontslagen bij Carrefour

Georges Plassat, de topman van Carrefour, laat niet in zijn kaarten kijken over wat hij van plan is met Carrefour. Ook berichten over het schrappen van 500 tot 600 banen in Frankrijk wil hij niet expliciet bevestigen.

Zijn er plannen voor een kapitaalverhoging of een aparte beursnotering voor bijvoorbeeld de Braziliaanse divisie? "Geen antwoord." Zijn er de komende maanden meer ontslagen op til? "Neen."

Het was een opgemerkte kennismaking met Carrefour-topman Georges Plassat voor de analisten. Hoewel hij bijwijlen van zich afbeet, bleef hij vaag over hoe hij concreet Carrefour weer op het pad naar groei wil zetten.

Plassat herhaalde een eerdere stelling dat hij zichzelf drie jaar de tijd geeft om een turnaround te realiseren bij Carrefour. Een van de pistes is het najagen van 'verspillingen', om zo de kosten beter onder controle te krijgen. Maar een besparingsdoelwit heeft hij niet. "Ik heb geen doel voor de kostenreducties want een actieplan is beter dan een budget."

Dat het vanaf nu anders zal zijn, is wel duidelijk. "Het verleden ligt achter ons, en we moeten vooruit kijken. Maar het is duidelijk dat er vroeger strategische keuzes werden gemaakt die onvoldoende middelen hebben gekregen", vertelt Plassat. "Maar alle ingrediënten zijn aanwezig om met deze groep weer vooruit te gaan."

Grote ontslagrondes blijven voorlopig uit. Woensdagavond lekte uit dat er bij de centrale diensten van Carrefour in Frankrijk 500 tot 600 banen zouden verdwijnen. Dat gebeurt echter op basis van vrijwillig vertrek, en voorlopig lijkt Plassat niet van plan om de hakbijl boven te halen. Hij bevestigde ook niet expliciet het aantal banen dat zou verdwijnen. "We gaan bekijken wat het resultaat is van de vrijwillige vertrekkers", zegt Plassat.

Opmerkelijk is dat Plassat vasthoudt aan de hypermarktformule, die nochtans voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk is voor de teruglopende verkopen van de groep. De nieuwe topman wil wel het assortiment 'rationaliseren'. Wat hij met dat laatste bedoelt, is niet duidelijk. "We gaan ons non-food-assortiment niet zomaar afbouwen. Dan worden we buitenspel gezet door gespecialiseerde spelers."

Het aandeel leeft fors op na de cijfers en de persconferentie. Na de middag stond er een winst van 9 procent.