Direct naar artikelinhoud

'Kamer moet dringend allochtonen in dienst nemen'

De Kamer van Volksvertegenwoordigers telt onder haar personeel nauwelijks allochtonen of mensen met een handicap, terwijl vrouwen even genadeloos als elders tegen het spreekwoordelijke glazen plafond botsen.

Door Gorik Van Holen

Brussel l Van de 693 personeelsleden van de Kamer zijn er zestien afkomstig van buiten de EU. Zes hebben een handicap. Sp.a'ster Magda De Meyer wil dringend werk maken van een bewuste diversiteitspolitiek, zoals andere parlementen en bedrijven dat doen.

"Het is hoog tijd dat de Kamer een afspiegeling van de Belgische samenleving wordt", zegt De Meyer aan De Morgen. "Wij zijn toch het uithangbord van de democratie?" Op de volgende vergadering van het College van Qaestoren, de cel die zich met de alledaagse werking van de Kamer bezighoudt en zaken als boekhouding en personeel bereddert, zal ze het voorstel lanceren een actieplan voor diversiteit uit te werken.

Dat is nodig, zo blijkt uit de cijfers. Op een personeelsbestand van 693 werknemers zijn er amper zestien mensen afkomstig van buiten de Europese Unie. "De verdeling over de verschillende niveaus is schrijnend", stelt De Meyer vast. "Op de hoogste jobniveaus vinden we niemand van allochtone origine terug." Twaalf van de niet-EU'ers hebben een job van het laagste niveau 4. Eentje werkt op niveau drie en drie op niveau twee. "Ook mensen met een handicap moet je in de Kamer met een vergrootglas gaan zoeken", zegt De Meyer. "Zes mensen vinden we terug, uiteraard alleen op de laagste niveaus."

Vrouwen zijn wel goed vertegenwoordigd in de Kamer, maar ze stoten net als elders maar moeilijk door tot de topfuncties. Er werken 329 vrouwen in de Kamer, tegen 364 mannen. "Maar terwijl ze in niveau 4 de meerderheid uitmaken vinden we in niveau 1 maar 37 procent vrouwen. Hoe hoger op de ladder, hoe minder vrouwen. Als we kijken naar de groep van de bestuursdirecteurs, de directeur-generaal, de adjunct-griffier en de griffier, die samen met twintig zijn, zien we exact twee vrouwen."

"Nochtans zouden meer leidinggevende vrouwen een frisse wind door de Kamer kunnen laten waaien", zegt De Meyer. "Vrouwen benaderen problemen anders dan mannen en zijn sterker in het motiveren van het personeel."

Kortom, er is dringend nood aan een diversiteitsbeleid met concrete engagementen en streefcijfers, vindt De Meyer. "De overheid moet een voortrekkersrol spelen, maar op dit moment is er geen enkele vorm van diversiteitsbeleid. Pas op, we willen de beste krachten aanwerven voor elke job, maar ik twijfel of de mensen uit die doelgroepen zich wel kandidaat stellen voor een job in de Kamer. Allochtonen of mensen met een handicap sneller attent maken op vacatures zou ons al een stuk vooruit helpen. En misschien zijn onze selectiemechanismen nog te sterk gericht op de blanke man." Ze wil de diensten van het parlement alvast vragen om inspiratie te gaan zoeken in andere parlementen en in bedrijven om tot een ambitieus actieplan te komen.

Magda De Meyer: 'Het is hoog tijd dat de Kamer een afspiegeling van de Belgische samenleving wordt'