Direct naar artikelinhoud

Twee gewonden bij chemisch incident in oudste kerncentrale van Frankrijk

Bij een chemisch incident de Franse kerncentrale Fessenheim, aan de Duitse grens, zijn twee mensen lichtgewond geraakt. Dat heeft exploitant Electricité de France (EDF) meegedeeld. De centrale in de Elzas is de oudste van het land.

De gewonden liepen volgens de eerste vaststellingen lichte verwondingen op bij een onverwachte uitstoot van waterstofperoxidedamp. Meldingen over radioactieve lekken zijn er niet. "Het is geen brand", zo stelt de prefectuur, op basis van de eerste gegevens. "Er is een uitstoot van waterstofperoxide opgetreden nadat een injectie van waterstofperoxide in een reservoir onverwacht heeft gereageerd op het water", aldus de medewerker van de autoriteiten tegen persagentschap AFP.

EDF preciseert dat twee medewerkers "licht verbrand zijn doorheen hun handschoenen nadat de damp is vrijgekomen. Dat heeft zonder twijfel het brandalarmsysteem in gang gezet. Maar het is dus geen brand maar een klein probleempje dat in de bijgebouwen en niet in het gebouw van de reactor is opgetreden", zegt de woordvoerster van de exploitant.

De brandweer van het departement Haut-Rhin is wel degelijk met een vijftigtal manschappen ter plaatse gekomen. Dat bevestigt de lokale overheid. De centrale van Fessenheim is al sinds 1977 in gebruik en door die vergevorderde leeftijd geregeld het mikpunt van kritiek bij de milieubeweging. Frans president François Hollande heeft zich ertoe verbonden de centrale, die twee reactoren heeft, voor 2017 te sluiten.