Direct naar artikelinhoud

Belasterde Britse politicus klaagt twitteraars aan

Alistair McAlpine, de voormalige penningmeester van de Britse Conservatieven, gaat twitteraars die zijn naam in verband hebben gebracht met pedofilie vervolgen wegens smaad.

Bovenaan zijn lijst staat Sally Bercow, de vrouw van de Lagerhuisvoorzitter en een prominent Labouraanhangster. Hij wil een einde maken aan 'trial by Twitter'.

Twee weken geleden zond BBC's Newsnight een documentaire uit over seksueel misbruik in een kindertehuis. Hoewel de naam van McAlpine niet werd genoemd, kon door hints worden afgeleid dat deze vertrouweling van Margaret Thatcher het mikpunt van de, later vals gebleken, beschuldigingen was. De afrol was nog niet voorbij of de naam van de onschuldige politicus werd op Twitter door het slijk gehaald. In Groot-Brittannië is er vrijwel geen ernstiger verwijt dan pedofilie.

McAlpines advocaat heeft alle lasterlijke tweets, inclusief de verwijderde, laten inventariseren en de auteurs ervan de gelegenheid gegeven hun excuses aan te bieden. Bij het verspreiden van dagvaardingen zal hij zich eerst richten op degenen met de meeste volgelingen, zoals Sally Bercow.

Volgens deze bekende twitteraarster zijn haar woorden 'Why is Lord McAlpine trending? *innocent face*', gericht aan ruim 57.000 volgelingen, ondeugend maar niet lasterlijk. Ze heeft geweigerd zichzelf op een nette wijze te verontschuldigen.

Volgens Guy Martin, smaadspecialist op het prominente advocatenkantoor Carter-Ruck, moet Bercow met sterke argumenten komen om te bewijzen dat haar tweet niet smadelijk was. "Er wordt wel gezegd dat Twitter te vergelijken is met vrolijk geouwehoer in de kroeg, maar het is veel meer dan dat. In de onderhavige zaak gaat het bijvoorbeeld om het uiten van schriftelijke beschuldigingen, onder meer door invloedrijke mensen met duizenden volgelingen."

Er zijn enkele gevallen bekend waarin mensen in het Verenigd Koninkrijk tot hoge schadevergoedingen zijn veroordeeld voor twitterlaster.

De 70-jarige McAlpine, die een bed & breakfast heeft in Italië, heeft zijn vizier ook op de gevestigde media gericht. Zo is ITV al gedagvaard nadat een presentator een van internet geplukte en valse 'pedo-lijst', met daarop de naam van McAlpine, per ongeluk in beeld had gebracht.

De BBC heeft al een schikking van 185.000 pond (230.000 euro) met McAlpine getroffen.