Direct naar artikelinhoud

Grieks extreem rechts wipt wellicht over kiesdrempel

Uiterst rechts in Griekenland bestaat uit wat groepjes die sterk verdeeld zijn, zich vaak profileren als vijanden van elkaar en dus geen hecht politiek machtsblok vormen. Toch zit het er dik in dat morgen minstens twee van die groepen over de kiesdrempel wippen.

Wie in Griekenland in het parlement wil geraken, moet minstens 3 procent van de stemmen halen. Voor twee ultrarechtse partijen, LA.O.S. en CHRYSI AVGI, voorspellen de peilingen echter tussen 5 en 7 procent. Het gaat om proteststemmen tegen de groeiende werkloosheid, de harde besparingen en de aanhoudende stroom immigranten. Als dat electorale succes er komt, zullen vanaf morgen racisten en neofascisten in het parlement in Athene zetelen.

Het Griekse letterwoord LA.O.S. betekent zoveel als 'Volks Orthodox Alarm' en het is de flamboyante ex-bodybuilder Georgios Karatzaferis (65) die de partij heeft gesticht uit onvrede met de conservatieve Nea Dimokratia. LA.O.S. zetelt al in het uittredende parlement en had op het einde zelfs vier ministers in de regering. Die hebben het drastische besparingsplan mee aan een parlementaire meerderheid geholpen, maar zijn dan uit de regeringsploeg gestapt.

Karatzaferis, die door veel Grieken ook wel 'Karatzaführer' wordt genoemd, wilde hiermee aantonen dat zijn partij best wel verantwoordelijk en salonfähig is als het op het belang van het land aankomt. Zijn partij bestaat overigens niet uit gemaskerde straatvechters maar uit heren die keurig in het maatpak zitten en niet onbelangrijke functies bekleden.

De 'ideologie' van de partij is populistisch, sterk nationalistisch, anti-Turks en antisemitisch en de leider zelf is van zijn eerste krasse verklaring niet gebarsten. Hij verheerlijkt de Griekse militaire junta van kolonel Papadopoulos, die het land van 1967 tot 1974 in een ijzeren greep hield met moorden en folteringen. De integratiewet moet voor hem worden afgeschaft, waardoor veel immigranten in Griekenland weer illegaal zouden zijn en hij vindt dat op homo's gerust jacht mag worden gemaakt.

CHRYSI AVGI ('Gouden Dageraad') is heel wat minder salonfähig in het Griekse politieke bestel, maar vindt dat hoegenaamd niet erg. Integendeel, men pocht ermee dat men straatvechters en brandstichters in de rangen heeft, "om het Griekse vaderland te redden". Het is een ronduit neofascistische partij, die tegen de EU en de euro is, die 'Griekenland voor de christelijke Grieken' wil en een partijsymbool in de vlag voert dat sterk op een hakenkruis doet denken.

De CA-militant Dimitrios Pipikos heeft een tijdje geleden aan TheNew York Times verklaard: "De enige manier om de rust in Griekenland te doen weerkeren is alle buitenlanders te deporteren. Dit is ons land en dat moet zo blijven."

De leider van CHRYSI AVGI is Nikolaos Mihaloliakos (55), die als enige van de partij in de gemeenteraad van Athene zit, waar hij de Hitlergroet brengt, maar dat wil hij niet geweten hebben. De rechterarm met de gestrekte hand is voor hem de groet die de Griekse voorvaderen al brachten toen de Duitsers nog in de bossen leefden.

Hij heeft ook twee persoonlijke stokpaardjes. Hij wil dat elke jonge Griek die de legerdienst weigert kortweg het land wordt uitgezet en in bepaalde stadswijken laat hij levensmiddelen uitdelen aan de armen. In sommige wijken van Athene heeft hij bij de gemeenteraadsverkiezingen 20 procent behaald. Morgen mikt hij op een behoorlijk groter verkiezingsresultaat.