Direct naar artikelinhoud

Justitieminister Turtelboom: 'Ik ben wél op het terrein'

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) voelt zich 'niet aangesproken door de kritiek' van de cipiersvakbonden. 'Ik ben veel op het terrein.' Vandaag zal ze een investering van 800.000 euro voorleggen aan de bonden.

Tijdens de begrotingscontrole was Justitie een van de enige departementen die extra middelen kreeg. De screening door metaaldetectoren van gedetineerden na hun wandeling, komt er niet als een reactie op de ontsnapping van de twee gevangenen in Aarlen. "Dat zat in mijn budget", zegt Turtelboom. "Ik wist van mensen op het terrein dat die controles voor verbetering vatbaar waren. Ik zal dat dan ook binnenkort voorleggen op de ministerraad."

Voor Turtelboom het bewijs dat ze wel degelijk "op het terrein" is, ondanks luide kritiek van de vakbonden. "Ik heb constant contact met de directeur-generaal van het gevangeniswezen en via medewerkers blijf ik ook perfect op de hoogte. Ik zal met de vakbonden vandaag een gesprek hebben."

Dat Turtelboom een hele week in Marokko vertoefde terwijl er in de gevangenis van Andenne verschillende dagen werd gestaakt, stoot eveneens op kritiek. "Ik was daar om te praten over het overbrengen van gedetineerden", verdedigt ze zich. "Dat is ook belangrijk om de situatie in onze gevangenissen te verbeteren. Daarnaast moeten we proberen om de alternatieve straffen uit te breiden, en ook meer enkelbanden te voorzien. En we moeten proberen de timing aan te houden bij de bouw van de nieuwe gevangenissen. Meer capaciteit moet op termijn de kwaliteit van onze gevangenissen verbeteren."

Afgelopen weekend maakte Open Vld-voorzitter Alexander De Croo nog duidelijk dat zijn partij in 2014 mag afgerekend worden op de aanpak van straffeloosheid. Elke vorm van criminaliteit moet worden bestraft en vervolgd, zei hij. "Een lakmoesproef voor onze partij", noemt ook Turtelboom het. "Vandaag moeten we met alle bestaande middelen het maximale doen. We moeten op alle fronten werken. Later, door extra middelen, moet het een doel zijn om alle vergrijpen te vervolgen."