Direct naar artikelinhoud

Stankovic scoort met magistrale volley vanop 45 meter

De kwartfinale in de Champions League tussen Inter Milaan en Schalke 04 mag de geschiedenisboeken in als een spectaculaire doelpuntenkermis waarbij de fraaiste attractie zich al helemaal bij het begin bevond: een werkelijk magistrale volley van Intermiddenvelder Dejan Stankovic. ‘Ik heb het nooit eerder iemand zien doen’, zegt voetbalcommentator Filip Joos.

Het doelpunt van de Serviër kwam er al kort na de aftrap. Exact 20 seconden ver was de wedstrijd toen Schalkedoelman Manuel Neuer uit zijn strafschopgebied kwam gehold om met een snoekduik de bal zo ver mogelijk weg te koppen. Twee seconden later maakt de bal aanstalten om te landen in de middencirkel, maar daar staat Stankovic. Hij aarzelt niet en neemt hem in een keer op zijn rechter. Maar liefst 2 seconden en 50 honderdsten (ofwel 45 meter) lang zoeft de bal richting het lege doel van de tegenstander. Daar kan de terug spurtende keeper Neuer alleen nog maar vaststellen hoe de 1-0 tegen de netten gaat.

Een loepzuivere volley vanop 45 meter afstand, je ziet het niet elke dag op een voetbalveld. “Ik heb het nooit eerder iemand zien doen”, zegt analist Filip Joos. “Toch niet op die manier. Het was een trap boordevol risico. Stankovicć trapt hem buitenkant voet. In meer dan 99 procent van de gevallen belandt zo’n bal ergens aan de cornervlag. “Nu, ik denk dat er nog wel meer spelers zijn die in zijn geval hetzelfde zouden proberen. Iedereen kon zien hoe de keeper ver uit zijn doel stond. Het idee om die bal vandaar te trappen is op zich dus niet zo geniaal. Het is de uitvoering die de goal zo briljant maakt.”

In een ranking van mooiste doelpunten aller tijden moeten we de volley van Stankovic volgens Joos onderbrengen in de top twintig. “Op zich ben ik niet zo’n voorstander van afstandsschoten”, zegt Joos. “Maar deze goal was niet alleen een kwestie van kracht. Dit was kracht, gekoppeld aan fenomenale precisie.” Helaas voor Stankovicć en de historische waarde van zijn beauty moest Inter, de titelhouder, de duimen leggen tegen Schalke. 2-5 werd het, een verrassing van formaat.