Direct naar artikelinhoud

Regering botst frontaal met N-VA

De ontslagnemende regering-Leterme en de partij van Bart De Wever zitten op ramkoers over de meerjarenbegroting die ons land tegen het einde van de maand moet indienen bij Europa. Tegelijk lijken de onderhandelingen van Wouter Beke (CD&V) zo dood als een pier.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) bracht gisteren een bezoek aan de Europese Centrale Bank. Hij kondigde aan dat de regering in de meerjarenbegroting die ze eind deze maand moet inleveren bij Europa het begrotingstekort voor 2012 wil terugdringen tot 2,8 procent. Maandag gingen Leterme en begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) al naar Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. De twee verzekerden hem dat de regering van lopende zaken “alle noodzakelijke beslissingen kan nemen” om haar Europese afspraken na te komen.

De N-VA is in alle staten en roept vandaag de pers bijeen om haar onvrede uit te schreeuwen. “We hebben bij herhaling aangeboden om aan deze oefening mee te werken teneinde een toekomstvisie uit te werken die ook in Vlaanderen door een meerderheid wordt ondersteund”, luidde het in een mededeling. “Het standpunt van de N-VA is echter door de huidige regering van lopende zaken niet gevraagd. Men is blijkbaar evenmin van plan om hieraan een fatsoenlijk parlementair debat te wijden. Wij betreuren dat ten zeerste. Net zoals wij de lichtzinnigheid betreuren waarmee sommigen de in te dienen voorstellen wegwuiven als een oefening zonder veel belang.”

Vanhengel ontkent dat de regering verregaande beslissingen neemt. “De federale regering moet nu eenmaal een traject indienen bij de Europese Commissie. Het enige wat wij doen, is het advies van de Hoge Raad van Financiën overnemen.” In een gesprek met deze krant haalt de begrotingsminister uit naar de Vlaamse regering en zijn tegenhanger Philippe Muyters (N-VA). “Je kunt niet om het feit heen dat de Vlaamse spaarzaamheid volledig is verdwenen. In plaats van te sparen doet ze alles tot de laatste euro op.”

De N-VA, de partij van Muyters, dreigde er eerder mee om de onderhandelingen van Wouter Beke (CD&V) op te blazen als de regering-Leterme op eigen houtje een meerjarenbegroting zou opstellen. “Als ze een meerjarenbegroting overhandigt aan Europa, legt ze meteen het sociaaleconomisch beleid voor de komende jaren vast. Dan is de ontslagnemende regering de facto een volwaardige regering. De consequentie is dan wel dat ze opnieuw het vertrouwen moet vragen aan de Kamer.” Leterme maakte al duidelijk dat hij dat niet van plan is. Houdt de N-VA er dan volgende week mee op? “Daarvoor is het te vroeg.”

Beke nog ver van akkoord

Ondertussen gaat het bij onderhandelaar Beke van kwaad naar erger. Gisteren zag hij voor de verandering niet De Wever en Di Rupo, maar de andere partijvoorzitters. De Franstaligen samen, de Vlaamse apart. Beke moest toegeven dat in alle vier de domeinen waar hij zijn gesprekken op toespitst (financieringswet, arbeidsmarktbeleid, gezondheidszorg en Brussel) een akkoord nog heel ver weg is. De vergadering met de Franstaligen maakte de onderhandelaar niet bepaald hoopvoller gestemd. Vooral cdH-voorzitster Joëlle Milquet ging naar verluidt met de hakken in het zand staan. De Franstalige partijen omschreven de synthesenota van Beke als “erger dan de nota-De Wever”.

Aan het einde van de paasvakantie wil Beke evalueren of er überhaupt nog een doorbraak mogelijk is.