Direct naar artikelinhoud

‘VS-banken sterker dan die van EU’

De banken van de eurozone moeten hun kwets- baarheid beperken door een deel van de marktfinanciering te vervangen door deposito’s van gezinnen en bedrijven. Ze moeten ook hun eigen vermogen versterken, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit.

Het IMF schetst in zijn rapport een voorzichtig optimistisch beeld. “De wereldwijde financiële stabiliteit verbeterde de jongste zes maanden dankzij betere macro-economische prestaties en een aanhoudend soepel beleid, maar de fragiliteit blijft.”

Die lange eerste zin van het rapport is wat misleidend, want de risico’s krijgen meer aandacht dan de positieve ontwikkelingen. “De gezondheid van de financiële instellingen is niet hersteld. De grootste uitdaging in de komende maanden is de financiering van banken en landen, vooral in sommige kwetsbare eurolanden.”

De Europese banken hebben minder dan de Amerikaanse banken de looptijd van hun financiering verlengd. “Ze blijven erg afhankelijk van financiering via de interbankenmarkt en de uitgifte van schuldpapier”, signaleert het IMF. De crisis heeft geleerd dat die financieringsbronnen plots kunnen opdrogen. Het geld afkomstig van deposito’s is stabieler.

“De herfinanciering van schulden is het meest acuut voor Ierse en Duitse banken. Zij moeten de komende twee jaar 40 tot 50 procent van hun uitstaande schuld herfinancieren. Bijna alle Griekse, Ierse en Portugese banken, veel kleine en middelgrote Spaanse spaarbanken en sommige Duitse Landesbanken kunnen zich niet meer goedkoop financieren op de markten.”

De Europese banken hebben ook minder dan de Amerikaanse banken hun kapitaal opgetrokken. “Om het vertrouwen van de markten te herstellen, moeten de banken van de eurozone hun balansen aanzienlijk versterken. Dat vereist hogere kapitaalniveaus.” Het IMF zegt niet hoeveel extra kapitaal nodig is.

Het rapport vermeldt wel enkele pijnpunten. “De Griekse en Ierse banken worstelen met de grootste druk op hun balans. Spaanse spaarbanken en Portugese banken zijn kwetsbaar omdat ze veel staatsobligaties bezitten, blootgesteld zijn aan de vastgoedsector en hoge financieringskosten hebben.”

De Belgische banken komen in de passage over probleembanken niet aan bod. Maar een grafiek geeft aan dat KBC en Dexia drie sterke punten hebben: de verliezen op leningen zijn laag, de kosten van de marktfinanciering zijn laag en de kapitaalratio’s hoog. Een zwak punt is de lage verhouding tussen de inkomsten en het balanstotaal.

Ook de financiering van de overheden is volgens het IMF een belangrijke uitdaging. “De stijging van het landenrisico op de obligatiemarkten is een sleutelrisico voor de wereldwijde financiële stabiliteit.”

IMF: ‘Pensioenlasten stijgen het sterkst in België’

Van alle rijke landen zal België zijn pensioenuitgaven het meest zien stijgen in de komende twintig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het IMF over overheidsfinanciën.

Het IMF verwacht dat de Belgische pensioenlasten tussen 2010 en 2030 met 3,6 procent van het bruto binnenlands product of 12,6 miljard euro toenemen. Dat is bijna vier keer zoveel als het gemiddelde voor dertig rijke landen. Het rapport geeft geen toelichting bij de cijfers.

De gemiddelde Belg verlaat de arbeidsmarkt als hij ongeveer zestig jaar is, hoewel de wettelijke pensioenleeftijd vijfenzestig jaar bedraagt. België heeft een van de laagste effectieve pensioenleeftijden. Veel Europese landen beslisten al de pensioenleeftijd te verhogen om de uitgaven af te remmen. Ons land wacht nog af.

De meeste Belgische politici zijn het erover eens dat de effectieve pensioenleeftijd nauwer moet aansluiten bij de wettelijke leeftijd. Maar een verhoging van de wettelijke leeftijd vinden ze niet wenselijk.