Direct naar artikelinhoud

Rode pitbull bijt zich vast in Berlusconi

‘Berlusconi heeft pech dat hij op deze dame stuit’, zegt professor Alexander Stille, auteur van het boek Silvio Berlusconi, de inname van Rome, aan De Morgen. ‘Ze is een echte pitbull. Eens ze zich vastbijt, laat ze niet meer los.’

“Walgelijk” en “een farce”, zo noemt de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi de aanklachten die tegen hem lopen. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem ervan betaalde seks te hebben gehad met een “aanzienlijk” aantal vrouwen, onder wie de zeventienjarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Maroug.

Ilda Boccassini, een van de drie openbaar aanklagers, beet zich de voorbije maanden vast in het dossier. De 61-jarige dame belooft een waardige tegenstander te worden voor ‘Il Cavaliere’.

Al sinds de jaren negentig heeft de Napolitaanse haar pijlen gericht op het flamboyante staatshoofd en de vele schandalen die op geregelde tijdstippen kwamen bovendrijven. ‘Ilda de Rode’ begon haar carrière in 1979 als officier van justitie in Brescia, maar werd al snel overgeplaatst naar Milaan. Daar bond ze de strijd aan met de georganiseerde misdaad.

Met succes trouwens, want in het maffiamilieu wordt ze tot op heden een tijger genoemd die nergens voor terugdeinst. De moeder van twee voerde zware processen tegen de maffia in het Italiaanse noorden en ze onderzocht de moord op Giovanni Falcone, de beroemde antimaffiarechter die in 1992 werd vermoord door de Cosa Nostra en een persoonlijke vriend met wie ze jarenlang had samengewerkt.

De dood van Falcone was een enorme klap, zo bekende ze later, en ze voelde zich verplicht om de verantwoordelijken persoonlijk achter de tralies te krijgen. “Ook al is het lang geleden, ik voel nog altijd wrok en woede. Dat is niet mooi van me, maar ik moet toegeven dat het zo is.”

Niet enkel de Siciliaanse maffia leerde haar willens nillens kennen, ook corrupte magistraten kregen met de ‘Iron Lady’ van het Italiaanse gerecht te maken, evenals de terroristen van de Rode Brigades. Ze kwam ook de ‘Pool di Mani Pulite’ versterken, het ‘Team van de Schone Handen’ onder leiding van de magistraat Antonio Di Pietro. Samen voerden ze verschillende anticorruptieprocessen en kwamen zo onder meer bij Silvio Berlusconi terecht.

De voorbije maanden verzamelde Boccassini bijna 400 pagina’s aan informatie over het liederlijke leven van Il Cavaliere. Van uitgetikte afgeluisterde telefoongesprekken, tot getuigenverklaringen en verhoren van ingewijden, voornamelijk van lijfwachten en de meisjes zelf.

“Berlusconi heeft pech dat hij op deze openbaar aanklaagster is gestoten”, zegt Alexander Stille, professor internationale journalistiek in Colombia. “Het had evengoed een onverschillige, luie, onprofessionele magistraat kunnen zijn die een onderzoek moest voeren naar de zeventienjarige ‘Ruby’. Boccassini is een pitbull. Eens ze zich vastbijt, laat ze niet meer los. En nu heeft ze zich vastgebeten in Berlusconi.”

In 2003 wist Boccassini de rechters al te overtuigen om Berlusconi’s rechterhand en ex-defensieminister Cesare Previti te veroordelen tot elf jaar cel voor het aanvaarden van smeergeld. Berlusconi ontliep toen de dans, tot ongenoegen van Boccassini, die ooit over hem zei dat het gemakkelijker is om maffiosi achter de tralies te krijgen.

‘La legge è uguale per tutti’(de wet geldt voor iedereen, SV) staat er boven de deur van elke Italiaanse rechtbank gegrift”, zegt Stille. “Het feit dat de eerste minister zelf denkt dat hij boven de wet staat, is voor heel wat magistraten enorm frustrerend en zeker voor iemand zoals Boccassini, die haar hele leven corruptie heeft bestreden en vecht voor rechtvaardigheid. In die zin is de strijd die ze vandaag voert tegen Berlusconi zeker een persoonlijke strijd.”

‘Il Cavaliere’ lijkt zich ondertussen weinig zorgen te maken over de werkijver van de Napolitaanse. Zo grapte hij nog dat Boccassini en haar collega’s “jaloers” zijn omdat ze niet werden uitgenodigd op zijn beruchte bunga-bungafeestjes in zijn landhuis net buiten Milaan. “Typisch Berlusconi”, zegt Stille, “het zijn echter zulke machistische opmerkingen die de woede bij zijn tegenstanders doen ontsteken.”