Direct naar artikelinhoud

Vettel in poleposition voor wereldtitel F1

Zondag krijgt de formule 1 haar jongste drievoudige wereldkampioen ooit. Alleen is nog niet zeker wie die eer krijgt. Sebastian Vettel is favoriet, Fernando Alonso outsider. Maar als het van de paddock afhangt, dan maar liever de Spanjaard.

Op papier is Fernando Alonso kansloos. Voor Vettel volstaat een vierde plaats. Makkie met de Red Bull RB8. En dan moet de Spanjaard al winnen. Lukte hem niet meer sinds Hockenheim, halverwege juli. Maar beslissende laatste races zijn vaak grillig. Vettel en Alonso kunnen het weten: twee jaar geleden was het de Spanjaard die met een voorsprong van vijftien punten (twee meer dan het verschil nu...) naar de beslissende koers in Abu Dhabi ging. Het was outsider Vettel die de titel pakte omdat Ferrari tactisch blunderde.

En grillig wordt het ook nu: de weerman blijft koppig regen voorspellen voor zondag, misschien zelfs een kleine vloedgolf. Regen op Interlagos, dat betekent steevast: een koers die alle kanten uit slingert. Het soort omstandigheden die vaak in het voordeel van de underdog draaien.

"Ik vind Fernando een fantastische coureur", is het antwoord van Mario Andretti op de vraag of regen een zegen kan zijn voor de Spanjaard. "Zijn doorzettingsvermogen en visie zijn ongeëvenaard. Het wordt niet gemakkelijk om Vettel te kloppen, maar ik blijf hopen..."

De wereldkampioen van 1978 is niet de enige fan van Alonso, zo merken we snel bij de rondvraag. Damon Hill, wereldkampioen 1996: "Alonso is de compleetste coureur. Hij was ook nooit beter dan nu."

En wie het zondag haalt, volgens Hill? "Als het tussen Vettel en om het even welke andere coureur ging, dan had ik gezegd: Vettel wordt wereldkampioen. Alleen staat hij tegenover een zekere Fernando Alonso. Die mag je nooit afschrijven. Hij is zo geslepen, hij geeft nooit op. Ik zou maar uitkijken als ik Vettel was..."

Ook Jackie Stewart, drie keer gekroond (1969, '71 en '73), probeert zijn zwak voor Alonso niet te verhullen. "Hij beleeft zijn absolute piek, hij is ook de meest verbeten coureur. Vettel is natuurlijk ook snel. Hij leert uit zijn fouten en voor een jongen van 25 jaar heeft hij indrukwekkend veel maturiteit. Maar ik vind niet dat hij nu al een plaatsje heeft bij de grootsten. Hij mag zijn ding immers doen met een superieure auto. Bewijzen dat je tot de absolute top hoort, kun je maar op één manier: ook winnen als je de beste auto niet hebt."

Lewis Hamilton, wereldkampioen 2008 en zondag een van de scherprechters, ziet daar eveneens een verschil tussen de titelkandidaten. "Die Red Bull steekt boven de concurrentie uit. Vettel mag in zijn snelste ronde een paar fouten maken, hij staat toch nog op pole. Alonso heeft een veel preciezere rijstijl, gaat altijd millimeterprecies op de juiste manier de bocht in. Dat zie ik Vettel zelden doen..."

Niki Lauda, wereldkampioen 1975, '77 en '83, blijft dan weer zijn eigen zelf: nuchter en rationeel. "Vettel kreeg het vorige week in Austin niet klaar, maar eigenlijk verandert dat niets. Hij heeft de beste auto en moet zondag gewoon snel zijn zonder fouten te maken. Zoals hij dat kan."

David Coulthard zou zich dan wel weer zorgen maken als hij Vettel was. "Alonso is een van de gevaarlijkste tegenstanders die je kunt hebben. Voor hem is dit geen titelstrijd, maar oorlog. Die hij niet alleen uitvecht met de auto, maar ook en vooral psychologisch. Daar is hij nu al weken mee bezig." Ook in São Paulo, dus: de Spanjaard prikte de honderden brieven en mails die hij kreeg om hem aan te moedigen tegen de muur van zijn massagelokaaltje. En twitterde meteen een foto van het interieur rond. Zijn boodschap, tussen de regels: "De wereld staat achter mij." In ieder geval toch al de paddock zo merkten we zelf.

Jenson Button (kampioen 2009) als afsluiter: "Vettel schitterde dit seizoen alleen als zijn auto top was. Voor de rest was hij onregelmatig. Alonso was wel altijd even goed, van bij het begin van het seizoen. Met een mindere auto..."