Direct naar artikelinhoud

Muzikant Gregg Allman overleden

Gregg Allman, zanger en toetsenist van de Allman Brothers Band, is op 69-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Savannah. Allman sukkelde met zijn gezondheid en overleed in zijn slaap.

Samen met zijn broer Duane vormde Gregg Allman eind jaren 60 de kern van de Allman Brothers Band, een bluesformatie die vooral bekend werd dankzij haar titelloze debuutalbum (1969) en het livealbum At Filmore Eastuit 1971. In datzelfde jaar overleed gitarist Duane bij een motorongeluk en werd Gregg Allman als zanger-toetsenist het centrum van de band, die zijn naam behield.

Gregg Allman was de songschrijver achter de hits 'It's Not My Cross to Bear', 'Melissa', 'Midnight Rider' en 'Ain't Wastin' Time No More'. De band hield het in de jaren 80 voor bekeken, maar kwam sindsdien verschillende keren terug, met een wisselende bezetting. In 1995 werd de Allman Brothers Band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

In die periode kickte Allman ook af van drank en drugs, nadat hij zich naar eigen zeggen jarenlang aan vrouwen en roesmiddelen had vergrepen. De laatste jaren moest Allman verscheidene optredens afzeggen wegens "ernstige gezondheidsproblemen".

Gregg Allman was ook korte tijd getrouwd met zangeres Cher, slechts drie dagen nadat ze van haar eerste man Sonny Bono was gescheiden. Hun huwelijk was kort en tumultueus: negen dagen na hun huwelijk vroeg Cher al de scheiding aan, maar uiteindelijk bleven ze toch twee jaar samen, tot 1977. Tussenin namen ze het gewraakte duetalbum Allman & Womanop.