Direct naar artikelinhoud

Regering verdeeld over Rubikakkoord

De FOD Financiën rekent op de inkomsten van een mogelijk Rubikakkoord met Zwitserland om de begroting 2013 te doen sluiten. Dat laat het Rekenhof weten. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) ontkent en spreekt van een fout.

Minister van Financiën Vanackere zal vandaag in het parlement onder vuur komen te liggen van de oppositiepartijen. Hij moet uitleg geven over het zogeheten Rubikakkoord tussen België en Zwitserland. De hoogste ambtenaar van het Rekenhof legde gisteren uit dat Financiën op extra inkomsten rekent om de begroting van 2013 sluitend te krijgen dankzij een deal met Zwitserland. De federale regering verwacht van fiscale regularisatie een bedrag van 488 miljoen euro.

In het rapport van de Rekenhof over de federale begroting staat te lezen: "De beleidscel van de FOD Financiën deelde het Rekenhof mee dat bij de raming van de voorziene opbrengst van de maatregelen voor de fiscale regularisatie rekening is gehouden met volgende adviezen en elementen: de ramingen die werden opgesteld in het kader van de eventuele 'Rubikakkoorden' met Zwitserland."

Ter herinnering: met de Rubikdeal heffen de Zwitsers een eenmalige forfaitaire belasting op de spaartegoeden en storten ze de opbrengst door aan het thuisland van de rekeninghouder. In ruil voor deze geste blijft het bankgeheim behouden. De huidige coalitie is sterk verdeeld over de kwestie. PS en sp.a zijn tegen het Rubikakkoord. Staatssecretaris John Crombez (sp.a) heeft vier maanden geleden zelfs zijn ontslag aangekondigd mocht de deal worden uitgevoerd.

Volgens woordvoerder Rik Otten van Financien heeft het Rekenhof van de dienst FOD Financiën een verkeerde uitleg gekregen. "Minister van Financiën Steven Vanackere heeft zeker geen Rubikakkoord gesloten en is niet van plan om onderhandelingen met Zwitserland te starten", zegt Otten. "De FOD heeft twee zaken vermengd: de fiscale regularisatie die aan de gang is en die ook Zwitserland betreft, en de berichten over een Rubikakkoord dat niet aan de orde is." Zowel het kabinet van staatsecretaris Crombez als dat van minister van Begroting Olivier Chastel (MR) weigerde commentaar. "Het antwoord ligt bij Financiën." De oppositie zal Vanackere vandaag om opheldering vragen.

"Dit lijkt ons een vreemde manier om te werken", benadrukt Steven Vandeput (N-VA). "Ofwel er is een Rubikakkoord, ofwel niet. Wat is dat voor een regering die onduidelijkheid brengt?" Ook Groen is ontevreden. "We zitten midden in een pijnlijke crisis en deze regering tekent een ongedekte cheque", aldus Meyrem Almaci. "Dat is het tegenovergestelde van goed bestuur. Ofwel bestaat er een Rubikakkoord met Zwitserland dat botst met de verklaringen van de regering, of het budgettaire gat is nog groter dan verwacht."