Direct naar artikelinhoud

Regering voert nieuwe ronde fiscale amnestie in

De regering beslist vandaag over een nieuw rondje fiscale amnestie. De Belgen staan te dringen om hun zwart geld te witten omdat de mazen in binnen- en buitenland verkleinen.

Op 2 juli moet dat nieuwe rondje van start gaan, eind dit jaar is het al voorbij. Het bestaande systeem blijft dus nog een kleine maand overeind, daarna gelden nieuwe restricties voor berouwvolle fraudeurs. De belangrijkste nieuwigheid is dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen gewone en ernstige fraude, en verjaarde en niet-verjaarde. De regering besliste dat er een derde rondje fiscale amnestie moet komen bij de begrotingscontrole in december.

Bij niet-verjaarde fraude komt er boven op de gewone belasting een sanctie. Die houdt 15 procent in voor gewone fraude en 20 procent voor ernstige fraude. Als het gaat om verjaarde fraude, geldt er slechts één tarief van 35 procent. Wanneer de fraude verjaart, hangt af van waar de belastingbetaler over de schreef gaat. Voor de inkomstenbelastingen, btw, successie- of registratierechten gelden allemaal andere termijnen.

Eind vorige week maakte de Raad van State enkele fundamentele opmerkingen bij de nieuwe regularisatie. Het grootste bezwaar is dat er een ongelijke behandeling zou zijn tussen de fiscaal verjaarde en niet-verjaarde dossiers. "Die discriminatie kan zware problemen geven als iemand naar het Grondwettelijk Hof stapt", zegt Michel Maus, hoogleraar fiscaal recht (VUB). "De regering moet opletten dat ze niet voor de zoveelste keer krakkemikkige wetten maakt. De Belgen zullen hun zwart geld enkel aangeven wanneer er een duidelijk en rechtszeker systeem komt. Als dat er niet is, zal er drempelvrees blijven." Een tweede heikel punt is dat de federale regering zich bemoeit met de successie- en registratierechten, wat gewestbevoegdheden zijn.

Twistpunten weg

Socialisten en liberalen leken het niet eens over wat de regering aan moet met de opmerkingen van de Raad van State, maar die twistpunten zijn weggewerkt. Vooral PS en sp.a wilden niet meer aan de basis van de wet morrelen. Hun achterban stond er al niet om te springen om weer een rondje fiscale amnestie toe te laten, een verlaging van de tarieven of een uitstel van de deadline was helemaal uit den boze. "De socialisten hebben geen electorale marge", zegt Maus. "Zij willen het spel hard spelen." Open Vld pleitte er in het verleden voor bij verjaarde fraude twee tarieven in te voeren, maar die aanpassing slikken ze nu in. Voor gewone fraude ging het dan om 17,5 procent, voor ernstige fraude om 35 procent. "Een lager tarief zou de twijfelaars over de streep kunnen trekken", zegt Gerd Goyvaerts, fiscaal expert bij Tiberghien. "Als de 'beloning' te laag is, blijven mensen kiezen voor het risico."

Gespecialiseerde advocaten en fiscale adviseurs drongen er ook op aan het huidige systeem wat langer in zwang te houden, omdat de banken in Zwitserland, Luxemburg en België de aanvragen van klanten niet kunnen bolwerken. Wie nu een regularisatie wil, heeft een attest nodig van de bank. In afwachting van een geldig attest zou de regering daarom een 'pro forma' aangifte kunnen toestaan.

Stormloop

De fiscale amnestie veroorzaakt dezer dagen een stormloop bij de fiscalisten. "Veel mensen maken nu de afweging of ze in het huidige of het nieuwe systeem zullen stappen", besluit Maus. "Sommigen doen er alles aan nu nog op de trein te springen, anderen staan te popelen om het nieuwe systeem." Voor verjaarde schulden is het nieuwe systeem populairder, experts voorspellen dat er nog 'grote vissen' boven water zullen komen. "Het gaat dan om mensen die zware structuren hadden opgezet, diep weggedoken in het buitenland," luidt het.

Het klimaat is ook gunstig voor de regering. Het bankgeheim ligt aan diggelen, en bankiers controleren steeds meer de herkomst van het geld dat hun klanten laten overbrengen uit het buitenland.