Direct naar artikelinhoud

Adele triomfeert op trieste Grammy's

Adele kwam, zong en overwon. En ook Foo Fighters en The Beach Boys kleurden de 54e Grammy Awards. Niettemin was het Whitney Houston die de belangrijkste prijsuitreiking in de muziekindustrie over-schaduwde.

We've had a death in the family, zei rapper LL Cool J bij aanvang in Los Angeles. "Dus laat ons beginnen met een gebed voor onze gevallen zuster." Waarop het tot de nok met sterren gevulde Staples Center het hoofd boog en Whitney Houston herdacht. Onverwacht was zij overleden aan de vooravond, passend werd ze geëerd tijdens de show.

Met een muzikaal saluut door zangeres Jennifer Hudson bijvoorbeeld, en talrijke verwijzingen doorheen de uitreiking. "Lang leve Whitney Houston", zei Mitch Winehouse bijvoorbeeld toen hij de award voor 'Beste popduo', gewonnen door dochter Amy en Tony Bennett, kwam ophalen. "Lang leve Amy Winehouse en lang leve Etta James. There's a beautiful girl band up there."

Tot voor de dood van Whitney Houston was gespreksonderwerp nummer éénbij de 54e Grammy's nochtans de comeback van Adele. In november was ze aan de stembanden geopereerd en sindsdien in stilzwijgen gehuld. Tot zondagavond, dus. De Britse bracht een verbluffende vertolking van 'Rolling in the Deep' en een staande ovatie was haar deel.

Net als zes Grammy's. De 23-jarige nachtegaal was in zes categorieën genomineerd, en nam ze ook allemaal in ontvangst. Van 'Beste album van het jaar' (voor 21) over 'Song van het jaar' ('Rolling in the Deep') tot 'Beste prestatie van een popzanger' (voor 'Someone Like You'). Een evenaring van het record dat Beyoncé twee jaar geleden vestigde.

Andere slokop, in Los Angeles: Foo Fighters, de band rond Dave Grohl. Won vijf gouden beeldjes, in prominente categorieën als 'Beste rockalbum' (voor Wasting Lights) en 'Beste rocksong' (voor 'Walk'). Ook dubstepproducer Skrillex (twee Grammy's), rapper Kanye West (vier Grammy's, waaronder 'Beste rapalbum' en 'Beste rapsong') en countryzangeres Taylor Swift (twee Grammy's) vielen meermaals in de prijzen.

Good Vibrations

Markant was voorts de laureaat voor 'Beste nieuwkomer': Bon Iver, reeds in 2007 gedebuteerd. Eveneens opvallend: het reünieconcert van de legendarische Amerikaanse band The Beach Boys. Voor het eerst in twintig jaar tijd bundelden de drie overlevende leden, onder wie Brian Wilson, live nog eens de krachten. Op een podium vol surfplanken klonk 'Good Vibrations' nog steeds zorgeloos en zonovergoten.

Ook Bruce Springsteen & the E Street Band, Chris Brown, Rihanna, Coldplay, Alicia Keys en Bonnie Raitt beklommen het podium in Los Angeles. Paul Mc Cartney sloot de avond af, geflankeerd door onder meer Dave Grohl en Bruce Springsteen.

In totaal werden in 75 categorieën prijzen uitgereikt. Maar het overheersende gevoel, dat werd door Alicia Keys verwoord: "We werden er gisteren nog attent op gemaakt: wanneer schitterende artiesten sterven, dan blijven ze voortleven in hun werk."