Direct naar artikelinhoud

GICM-beklaagden pleiten onschuldig in beroep

De vier beklaagden die beroep aantekenden tegen hun veroordeling wegens lidmaatschap van de Groupe islamique combattant marocain (GICM) ontkenden bij de opening van hun proces voor het hof van beroep in Brussel elke terroristische activiteit.

In eerste aanleg waren ze veroordeeld tot celstraffen van 40 maanden (voor de helft met uitstel) tot zeven jaar. De correctionele rechtbank was van oordeel dat zij deel uit maakten van een Belgische GICM-cel. Die beweging is verwant met Al Qaida en betrokken bij de aanslagen in Casablanca (16 mei 2003) en Madrid (11 maart 2004), waarbij respectievelijk 33 en 191 doden vielen. Voor de rechtbank was deze cel onder meer gespecialiseerd in exfiltraties en valse documenten. De groep onthaalde tevens GICM-leden na de aanslagen in Madrid en onderhield contacten met GICM-cellen in andere Europese landen.

"Ik ben overtuigd en formeel om te stellen dat ik niets te maken heb met terrorisme", sprak Lahoussine El Haski tijdens zijn ondervraging door de voorzitter van het hof. Ook de andere beklaagden pleitten gisteren onschuldig.

Ze kwamen aan het woord na de voorlezing van het verslag van An Fransen, de vertegenwoordigster van het openbaar ministerie. Zij belichtte vooral de vondst van talrijke vervalste documenten en voorwerpen om identiteitspapieren en Belgische en buitenlandse paspoorten te vervalsen tijdens huiszoekingen bij de beklaagden.