Direct naar artikelinhoud

Chinese film wint twee hoofdprijzen op festival van Berlijn

De film Black Coal, Thin Ice van de Chinese regisseur Diao Yinan heeft de Gouden Beer voor beste film gewonnen op het 64ste filmfestival van Berlijn. De Zilveren Beer voor beste acteur ging naar Fan Liao voor zijn rol in dezelfde film.

Met Bai Ri Yan Huo(Black Coal, Thin Ice) haalde de Chinese regisseur Diao Yinan de Gouden Beer voor beste film binnen op de Berlinale. Het is een politiethriller over een reeks brutale moorden en wordt omschreven als een duistere puzzel van liefde, wraak en seksuele hebzucht in een samenleving zonder moraal.

Acteur Fan Liao, die de Zilveren Beer kreeg voor zijn hoofdrol, kruipt in de huid van een voormalige politieagent die als detective de moorden onderzoekt. Hij ontdekt dat alle slachtoffers in verband staan met een jonge vrouw die in een wasserij werkt. Tijdens zijn onderzoek wordt hij verliefd op haar. Op een dag doet hij evenwel een vreselijke ontdekking: zijn leven is in gevaar, maar het is onduidelijk wie schuldig of onschuldig is.

De Zilveren Beer voor beste actrice gaat naar de Japanse Haru Kuroki voor haar rol als kamermeisje in Chiisai Ouchi (The Little House), een film van Yoji Yamada over geheime passies in Tokio voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Draaiperiode: twaalf jaar

Het Berlijnse filmfestival, dat inmiddels meer dan zestig jaar bestaat, heeft altijd een eigen koers gevaren en heeft een meer 'gepolitiseerde' reputatie dan andere gereputeerde Europese filmfestivals, zoals Cannes en Venetië. Maar een anti-Amerikaans ressentiment heerst er niet, zoals wel eens beweerd wordt: dat bewijzen twee belangrijke prijzen voor Amerikaanse films. Zo gaat de Zilveren Beer - de grote prijs van de jury - naar The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson. De film opende de Berlinale en beleefde er meteen zijn wereldpremière. De sterrencast in deze tragikomedie bestaat uit onder anderen Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law en Bill Murray.

De Zilveren Beer voor de beste regie ging naar de Amerikaanse regisseur Richard Linklater voor Boyhood, een film met Patricia Arquette en Ethan Hawke. Boyhoodis een apart project: sinds mei 2002 heeft Linklater elk jaar met dezelfde acteurs opnamen gemaakt voor deze film, die het verhaal vertelt van de verhouding tussen ouders en hun opgroeiende zoon, gespreid over een periode van twaalf jaar. Linklater is onder meer bekend van de al even bijzonder filmtrilogie Before Sunrise, Before Sunseten Before Midnight, een serie films die de verhouding van een koppel - gespeeld door Julie Delpy en, alweer, Ethan Hawke - beschrijft, telkens met een tussenpoos van tien jaar.

De gevierde Franse regisseur Alain Resnais (inmiddels 91) kreeg voor zijn jongste film Aimer, boire et chanterde Zilveren Beer voor 'een film die nieuwe perspectieven' opent. Het is de derde keer dat Resnais een toneelstuk van de Britse schrijver Alan Ayckbourn verfilmt.

Een Ethiopische film over een veertienjarig meisje dat beschuldigd wordt van moord, won de publieksprijs in Berlijn. Regisseur Zeresenay Berhane Mehari kreeg de onderscheiding voor zijn film Difret over Hirut, een meisje dat een groep mannen doodschiet die haar verkracht hadden. De film was te zien in de Panoramasectie voor arthouse- en onafhankelijke filmmakers. De publieksprijs is gebaseerd op een peiling bij de toeschouwers, die gevraagd werden de 52 films in de Panoramasectie te beoordelen. In totaal werden 31.000 stemmen uitgebracht.

---

Belgisch filmdebuut wint prijs in Berlijn

Violet, het speelfilmdebuut van de Belg Bas Devos, is in Berlijn bekroond met de grote prijs van de nevensectie Generation 14plus. De prijs, waar een geldsom van 7.500 euro aan verbonden is, wordt door een internationale jury toegekend en bekroont de beste film in de categorie die zich richt op jongeren van 14 en ouder. Violet is volgens de jury een 'abstracte zoektocht naar emoties die volgen op een tragische dood'. De juryleden prezen 'de uitmuntende vormgeving van de cinematografie, het geluid en het verhaal'. Devos' film gaat over een groep jonge BMX-rijders die worden geconfronteerd met de onverwachte en gewelddadige dood van een vriend. De film ging op de Berlinale in wereldpremière.