Direct naar artikelinhoud

The Bony King of Nowhere: gigant in niemandsland

Vanaf woensdag draait 'Les Géants' in de Belgische filmzalen. The Bony King of Nowhere tekende voor de muzikale omlijsting van dit 'coming of age'-drama. Op een magisch concert in de AB stelde hij die soundtrack voor.

De Vlaamse Devendra Banhart. Het achterneefje van Thom Yorke. De kroonpretendent van Leonard Cohen. Aan mediagenieke roepnamen heeft Bram Vanparys, alias The Bony King of Nowhere, nooit gebrek gehad. Maar hoe langer hoe meer lijkt deze Koning een uniek muzikaal rijk uit te bouwen. Een dromerig niemandsland dat ook een rijke voedingsbodem voor film blijkt. Zo haalde The Bony King's Eleonore onlangs de soundtrack van Koen Mortiers film 22 mei, en nam Kieran Hebden van Four Tet Alas My Love als inspiratie voor een eigen filmproject. En vandaag is er dus de soundtrack bij Les Géants.

In de AB kreeg The Bony King steun van een fabuleuze allstar-band, met glansrollen voor Ine Eysermans van Amatorski, Esther Lybeert en An Pierlé. Het maakte evenwel geen barst uit hoeveel sterren Vanparys op het podium haalde. De delicate fingerpicking in 'New Life' of het haast naïeve 'Favourite' stonden even sterk als de forse countryrock van 'The Stranger' of het intrigerende 'Night of the Longing'. Die song haalde de geluidsband niet. "Hoewel ik het een zeer goed nummer vind", snoof een bloedserieuze Vanparys in de AB. Hoed u voor hyperbolen, maar hier werden woorden als 'wereldniveau' en 'magisch' echt voor uitgevonden.

Naast twee opmerkelijke covers ('Tonight Will Be Fine' van Leonard Cohen! en 'Bleke Lena' van Raymond van het Groenewoud!) maakte een hertimmerd 'The Garden' nog het meest indruk. Ine van Amatorski kleurde de achtergrond in met accordeon, terwijl de viool van Esther Lybeert, de banjo van Stef Heeren (Kiss The Anus of a Black Cat) en een heerlijke lik lapsteel zorgden voor extra glans. Desondanks was het uiteindelijk Vanparys' solo, die in de bis met alle pluimen ging lopen. Een nieuwe song, die 'Travelling Man' bleek te heten, dwong een laatste keer kippenvel af. Wereldniveau. Magie.

The Bony King of Nowhere speelt dezelfde show zaterdag 15 oktober in de Antwerpse Roma.