Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever noemt Vlaamse Franstaligen 'migranten'

Brussel l Uitgerekend in het ochtendprogramma van de RTBF-radio beweerde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat "er geen Franstalige minderheid bestaat in Vlaanderen. Er zijn wel migranten die zich moeten aanpassen. Dat wordt ook gevraagd aan Marokkanen en Turken. Zij krijgen niet te horen: 'Jullie zijn talrijk, het Arabisch wordt een officiële taal'. Dat zou al te gek zijn. Nergens in de wereld zou men zo'n logica aanvaarden".

"Iedereen is welkom in Vlaanderen. Men kan er Frans blijven spreken. Het enige wat wij vragen, is dat de officiële taal het Nederlands is", ging De Wever verder.

Mochten de Franstaligen in de jaren 20 en 30 zijn ingegaan op het Vlaamse voorstel om het land tweetalig te maken, dan had 'België als natie' volgens de N-VA'er gered kunnen worden. "Een ironische wending", noemde hij die speling van het lot. "Vandaag heeft België echter weinig toegevoegde waarde, zeker met de evolutie richting meer deelstaten en meer Europa."

De Belgische identiteit, "uitgevonden in de 19de eeuw", is volgens De Wever wel terug te vinden in Brussel, "historisch gezien een Vlaamse stad die Franstalig werd gemaakt". "En aangezien dat het kind van België is, moeten de twee ouders zich erover ontfermen", verwees hij naar Vlaanderen en Wallonië. De N-VA weigert Brussel te aanvaarden als een volwaardig gewest, een statuut dat de Franstaligen net willen versterken.

In de Franstalige pers werd verontwaardigd gereageerd. Zo ook in Kraainem, waar Luc Van Biesen, Open Vld-Kamerlid, de uitspraak als nefast ziet voor de Vlaamse zaak in de rand. Volgens hem zullen de Franstaligen verder radicaliseren.

Bart De Wever vond er evenwel weinig graten in. Volgens zijn woordvoerder had hij "het zelfs betreurd dat hij niet beter Frans spreekt, wat hij een erg mooie taal vindt. Hij heeft ook een nummer van Jacques Brel aangevraagd."