Direct naar artikelinhoud

Regeringsonderhandelaars gaan de nacht in over 'B-H-V 2'

Tot de finish. Dat was gisterenavond het voornemen over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Al werd er ook naar een evacuatiepiste gelonkt.

Struikelt de regeringsvorming alsnog over B-H-V? Die vraag stond gisterenavond centraal toen formateur Elio Di Rupo (PS) alle partijvoorzitters rond de tafel verzamelde voor een ultieme poging om een akkoord te vinden over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement B-H-V. Heel de dag bleef 'B-H-V-twee' immers muurvast zitten. Vergaderingen werden verschoven, extra overleg ingelast. Bij het ter perse gaan was de langverwachte plenaire vergadering nog niet begonnen.

's Middags had Di Rupo een nieuw voorstel voorgelegd aan de Vlaamse partijvoorzitters, maar dat zorgde niet meteen voor een hoerastemming. Alle grote knelpunten bleven immers intact. De Vlamingen formuleerden hun bedenkingen aan de formateur die zich vervolgens terugtrok met de Franstalige onderhandelaars om nadien zelf nog te sleutelen aan zijn compromistekst.

Grootste probleem bleef de Franstalige eis om Franstalige inwoners niet alleen in de zes faciliteitengemeenten, maar ook in de 29 andere gemeenten van Halle-Vilvoorde de mogelijkheid te geven burgerrechterlijke zaken in het Frans te laten behandelen. Na de relatief zuivere splitsing van het kiesarrondissement zou dat neerkomen op nieuwe faciliteiten in heel Halle-Vilvoorde, een horrorscenario voor de Vlaamse partijen. "Als de Franstaligen hier aan blijven vasthouden, zal het niet lukken", klonk het dan ook gisterenavond.

Tweede knelpunt draaide over geschillen tussen twee Franstalige inwoners van Halle-Vilvoorde. Die zullen na de splitsing wel een verzoek kunnen indienen om hun zaak voor een Franstalige rechtbank te beslechten, maar moeten daarvoor eerst langs een Nederlandstalige Kamer passeren. De Franstalige partijen willen die tussenstap eruit. "Op dit vlak valt er nog wel wat te wheelen en dealen", was de mening van een onderhandelaar. Franstalige inwoners van Vlaanderen die tegen elkaar procederen kunnen immers nu al via een verzoekschrift de behandeling in bijvoorbeeld Nijvel of Luik vragen en krijgen.

Ook op het derde knelpunt, de invulling van het nieuwe Vlaamse parket Halle-Vilvoorde, zat luidens verschillende bronnen nog wat onderhandelingsmarge. De Franstalige partijen bleven er op aandringen dat het Vlaamse parket ook een aantal gedetacheerde Franstalige onderzoeksrechters uit Brussel herbergt, de Vlamingen houden het liever op tweetalige rechters. Verder bleef ook de verhouding tussen het aantal Nederlandstalige en Franstalige rechters in de Brusselse rechtbanken voer voor zware discussie.

Door de uitzichtloosheid die gisteren heerste, opperden sommigen het dossier te evacueren door het in te bedden in de grotere hervorming van justitie die er sowieso moet komen. Liever geen akkoord, dan een slecht akkoord, luidt de redenering. En ook: "We kunnen niet alles op het spel zetten wat we al bereikt hebben. Misschien moeten we eerst eens uitgebreid ons oor te luisteren leggen hoe we die juridische splitsing zo efficiënt mogelijk kunnen aanpakken." Een andere onderhandelaar gaf toe dat het technisch erg moeilijke dossier niet zo goed was voorbereid als bijvoorbeeld de hervorming van de financieringswet. "Maar de zaak uitstellen is geen oplossing. Dan creëer je pas echt een tweede B-H-V."

Vooral bij de liberalen was echter te horen dat de onderhandelaars het zich niet kunnen permitteren om nog een week rondjes te draaien en de socio-economisch discussie opnieuw uit te stellen. Tegen de Europese top van 17 en 18 oktober moet er immers een begroting op tafel liggen. Al blijkt ook die deadline relatief. Verschillende voorzitters benadrukken dat ons land daar vooral de grote lijnen moet kunnen schetsen van hoe ons land het begrotingstekort wil terugdringen.