Direct naar artikelinhoud

Hervormingsplannen voor Pro League maken een kans

Het ziet er sterk naar uit dat het bestuur van de Belgische eerste klasse aan het eind van deze maand compleet door elkaar geschud wordt. Een ruime meerderheid van de eersteklassers reageerde gisteren positief op het revolutionaire hervormingsplan dat hen tijdens een marathonvergadering voorgesteld werd. Eind deze maand volgt er een officiële stemming en kan de revolutie een feit zijn.

In het plan - van de hand van het Club Bruggeduo Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert - verschuift de macht van de Pro Leaguevoorzitter en de zestien eersteklassers naar een onafhankelijk management dat verregaande bevoegdheden krijgt om de Belgische eerste klasse te leiden. Bovendien zou dat nieuwe management ook een deel van de commerciële rechten van alle clubs in handen krijgen, zodat het op eigen initiatief boarding- en shirtreclame kan verkopen aan nationale sponsors.

"Tachtig procent van de clubs is in grote lijnen akkoord met de ideeën die op tafel liggen", zegt waarnemend Pro Leaguevoorzitter Ivan De Witte. "De bereidheid om te hervormen is groot en vooral de verandering van de structuur van de Pro League - met een algemeen directeur en een managementteam - kan op veel bijval rekenen. Over het afstaan van de commerciële rechten heerst meer twijfel, maar de clubs hebben nu nog een paar weken de tijd om daarover na te denken."

Ook over de plannen om het takenpakket van de Pro League uit te breiden, bestaat volgens De Witte grote eensgezindheid. "Iedereen vindt het een noodzaak dat er in sommige comités een grotere scheiding komt tussen amateur- en profvoetbal. De Kalendercommissie en het Sportcomité (dat over schorsingen beslist, red.) zouden apart over eerste klasse moeten kunnen beslissen, bijvoorbeeld. Dat mag nog altijd onder de vleugels van de Voetbalbond plaatsvinden, maar dan mogen die comités wel niet langer bevolkt worden door mensen die banden hebben met een club."

Duchâtelet

Een studiebureau zal de opmerkingen die gisteren tijdens de vergadering nog gemaakt zijn, verwerken en een nieuwe versie van het hervormingsplan klaarstomen tegen 27 oktober. Op die dag komen de profclubs opnieuw samen en wordt er gestemd. Pas als alle eersteklassers akkoord zijn, kan de ingrijpende hervorming doorgaan.

In de wandelgangen valt te horen dat de meeste tegenkanting van Standard en zijn nieuwe voorzitter Roland Duchâtelet komt. Als die laatste overtuigd geraakt, lijkt de weg naar een hervorming open te liggen.