Direct naar artikelinhoud

Opnieuw politieke ophef in Nederland over lot van asielzoeker Mauro

In Nederland is opnieuw is politieke ophef ontstaan rondom Mauro, de Angolese jongen die het land moest verlaten maar uiteindelijk een studievisum kreeg. Uitspraken van minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie, CDA) over uitzetting van de jonge asielzoeker vallen vooral bij de oppositie in slechte aarde. GroenLinks overweegt een motie van wantrouwen tegen Leers in te dienen.

Tijdens een recent bezoek aan Angola zei Leers tegen een verslaggever van het dagblad Trouw, in antwoord op de vraag of Mauro zijn studie mag afmaken: "Daarna moet hij terug." Dat is in strijd met afspraken met de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Raymond Knops: "Het is geen uitgemaakte zaak dat hij terug moet." Als het studievisum verloopt, is een permanente verblijfsvergunning een optie.

Binnen regeringspartij CDA en vanuit de oppositie werd vorig jaar protest aangetekend tegen de voorgenomen uitzetting van Mauro. Er werd een compromis gevonden in de vorm van een (per definitie tijdelijk) studievisum. Daarna zou beslist worden of Mauro al dan niet in Nederland mag blijven.

Leers nam daarop in Angola een voorschot en werkte zich verder in de nesten door dat zaterdag te ontkennen. Volgens een woordvoerder had de bewindsman slechts in "algemene zin" het asielbeleid aangesneden. Uit geluidsopnamen die zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur te horen waren, blijkt echter dat de minister wel degelijk over Mauro had gesproken. Leers refereerde aan diens, overigens bekende, leugens over leeftijd en achternaam.

Daarop vroeg GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zich af of de minister een leugenaar is, en verweet hem Mauro weer "mee te sleuren in de politieke strijd". Dibi wil deze week tekst en uitleg van Leers en weet zich gesteund door de PvdA en de SP. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen doet de opstelling van Leers denken aan wegpesten: "Hij moet zich realiseren dat hij deze jongen kapot maakt en een bestaan in Nederland onmogelijk maakt." Martijn van Dam (PvdA): "Het gesol met Mauro gaat nog steeds door. En met hem leven tientallen andere jonge asielzoekers tussen hoop en vrees."