Direct naar artikelinhoud

Duitse sekte verstoorde al vaker publieke viering

De Duitse sekteleden die afgelopen weekend verkondigden dat het busongeluk een 'straf van God' is, verstoorden eerder al andere publieke herdenkingen van dramatische gebeurtenissen.

De aanhangers van de zelfverklaarde Duitse prediker Horst Schaffranek laten zich regelmatig opmerken door het verstoren van publieke herdenkingen van dramatische gebeurtenissen. In 2009 nog in Apeldoorn, bij de herdenking van de aanslag op het Nederlandse koningshuis. En, voor het eerst in ons land, tijdens herdenkingsvieringen van de slachtoffers van de busramp in Zwitserland in Lommel en Heverlee.

Het is onduidelijk hoe groot de aanhang is van de bijna negentigjarige Duitser, die in het stadje Rickenbach in het zuidwesten van Duitsland woont. Naar schatting een kleine tweehonderdtal. Op zijn website biedt hij brochures aan in 27 talen, van Arabisch over Nederlands tot Swahili. De boekjes zetten aan tot het (spontaan) verkondigen van het geloof aan het grote publiek, het belijden van het ware Bijbelse geloof - zoals het door Schaffranek letterlijk geïnterpreteerd wordt, ten minste - en ze waarschuwen voor verdeeldheid onder christenen.

Dat was precies de boodschap waarmee zijn aanhangers een tiental herdenkingen van de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn verstoorden. Het was een "straf van God" voor het "Sodom en Gomorra" dat christenen gecreërd hebben.

De beweging rond Horst Schaffranek heeft alle kenmerken van een klassieke sekte: een charismatische en bijzonder autoritaire leider die absolute gehoorzaamheid vereist van zijn aanhang, na een stevige hersenspoeling. Zijn aanhangers wonen in twee centra die hij in Duitsland - zonder bouwvergunning - heeft opgetrokken. Toen de politie van Krelingen in de jaren negentig enkele woningen met geweld ontruimde, werd prompt het gemeentehuis in brand gestoken. Ondertussen zijn nieuwe, illegale woningen opgedoken.

De evangelist Schaffranek verwijderde zich in de jaren zeventig steeds verder van de christelijke kerk. Het ware geloof vind je niet in de kerk want Christus is overal, meent hij, en alle christenen zouden zich moeten verenigen. Elke opdeling binnen de kerk is een ongehoorzaamheid tegen God, en die zal bestraft worden. Uitgetreden leden getuigden eerder in de Duitse pers over de jarenlange dreigementen, telefoons en ongewenste huisbezoeken die hen bleven achtervolgen na het verlaten van de sekte.

Die sterke bekeringsdrang bracht hen ook naar ons land. De Duitse politie omschrijft hun werkwijze als "aanvankelijk rustig", mogelijk ook "fanatiek" en "gevaarlijk". Het Belgisch observatorium voor de sekten maakte de eerste keer kennis met Schaffranek in Apeldoorn. Tot de optredens in Lommel en Leuven werd zijn aanhang niet eerder in België opgemerkt.