Direct naar artikelinhoud

Oppositiepartij Groen geeft Vlaamse regering 'stevig B-attest'

Een stevig B-attest. Die score schrijft oppositiepartij Groen op het rapport van de Vlaamse regering. Daarmee is de oppositie opvallend mild. 'Al zal Geert Bourgeois (N-VA) zijn koers moeten bijsturen', waarschuwt fractieleider Björn Rzoska (Groen).

De Vlaamse regering is bijna een jaar aan de macht. Hoog tijd om een eerste balans op te maken, vindt oppositiepartij Groen. De partij nam het beleid van de hele regering en van elke minister afzonderlijk onder de loep. Het resultaat is een kritisch, maar ook een vergevensgezind rapport.

"Het zou niet fair zijn om deze regering over de hele lijn te buizen", vindt Björn Rzoska. "We geven een stevig B-attest. De regering is dus geslaagd, maar zal dringend van koers moeten veranderen. Op dit moment zien wij vooral een 'trek uw plan'-regering. Een regering die kil bespaart op de middelen die mensen met elkaar verbinden, zoals scholen, bussen en welzijn."

De regering krijgt slechte punten voor het feit dat ze van haar begrotingsevenwicht is afgestapt. "Niet om te investeren in de toekomst, maar om de mislukking van de PPS-projecten (publiek-private samenwerking) uit het verleden op te vangen. En ondertussen blijven ze rustig verder doen met die PPS'en. Inmiddels weet geen kat hoe deze regering de Oosterweelverbinding gaat betalen, ook niet binnen de regering", zegt Rzoska.

Doorn in het groene oog is nog steeds minister Joke Schauvliege (CD&V), die intussen al zes jaar bevoegd is voor milieubeleid. "Deze regering is de minst groene ooit", zegt de fractieleider. Daarnaast zou de regering volgens hem veel meer moeten openstaan voor creatieve projecten zoals Ringland. "N-VA, Open Vld en CD&V nemen de inspraak van burgers niet ernstig."

Zowel lof als kritiek is er voor de individuele rol van Bourgeois. Hij haalt de hoogste scores voor zijn inzet voor de buitenlandse handel en zijn "hart voor monumenten".

Anderzijds zou Bourgeois de belichaming zijn geworden van de kille besparingen op Vlaams niveau. Bourgeois zou zijn ploeg niet in de hand hebben, te vaak afwezig zijn in het parlement en weinig ambitie uitstralen. Dat hij een Vlaamse tax shift niet ziet zitten, vinden de groenen onbegrijpelijk.