Direct naar artikelinhoud

Lance Armstrong zegt 'sorry' bij Oprah

Lance Armstrong zal volgende week in een interview met Oprah Winfrey het stilzwijgen doorbreken rond het dopingschandaal waarin hij verwikkeld is. Lance en Oprah hebben dan ook een geschiedenis samen en elke Amerikaan met iets op de kerfstok weet dat hij bij de talkshow-oermoeder een welwillend oor vindt.

Vanuit zijn eigen huis zou Lance Armstrong Oprah Winfrey te woord staan voor het interview. De Amerikaanse wielrenner zou anderhalf uur lang ingaan op onder meer de zeven Tourzeges die hij kwijtraakte nadat hij schuldig was bevonden aan het systematisch gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en methoden.

Wat hij precies gaat zeggen, blijft uiteraard nog geheim maar Winfrey zelf noemt het op haar site oprah.com alvast "het eerste interview met Armstrong zonder enige beperkingen. Armstrong zal praten over het vermeende dopingschandaal, jarenlange beschuldigingen over bedrog, en verwijten over het liegen over prestatiebevorderende doping in zijn wielerloopbaan." Het interview zal op 17 januari te zien zijn op Oprah Winfrey Network, het eigen tv-kanaal van Winfrey, en tegelijk wereldwijd te volgen zijn op haar website.

Of Armstrong tot bekentenissen zal overgaan, is daarmee niet gezegd. De mediaplanning past wel in de recente berichten dat de gevallen wielerster 'binnenkort' een publieke biecht zou doen. Door een (gedeeltelijke) bekentenis zou Armstrong opnieuw toelating willen verkrijgen om deel te nemen aan officiële marathons of triatlons. Dat is nu verboden aangezien de Amerikaanse sportbond USADA hem levenslang uitgesloten heeft van sportcompetitie.

Voorspelbare uithaal

Die verbanning kwam er nadat Armstrong in augustus 2012 zijn verzet tegen de aanhoudende beschuldigingen en het lopende dopingonderzoek had opgegeven. Vervolgens publiceerde USADA in oktober een duizend pagina's dik rapport waarin Armstrong ervan beschuldigd werd de "kern te zijn van het meest gesofisticeerde, geprofessionaliseerde en succesvolle dopingprogramma uit de sportgeschiedenis." Die publicatie kostte de ex-wielrenner onder meer zijn zeven Tourtitels.

Of Armstrong ook echt specifiek zal worden in zijn biecht, valt nog te bezien. Ook nadat zijn prijzenkast is leeggehaald en hij het voorzitterschap van zijn kankerbestrijdingsfonds Livestrong heeft moeten opgeven, staat er voor de sporter nog heel wat op het spel. Zo hangt hem een proces wegens meineed boven het hoofd omdat hij in 2005 in een getuigenis onder ede gezworen heeft dat hij nooit bedrog gepleegd heeft. Ook zijn er gigantische financiële belangen in het geding, mochten bedrogen sponsors hun investeringen willen terugvorderen op Armstrong.

Net daarom zit Armstrong bij Oprah vast wel goed. Oprah Winfrey maakte haar faam met biechtinterviews met de allergrootsten, maar doorzagen in een harde confrontatie is niet haar stijl. Te verwachten valt dat Armstrong enigszins omzwachteld zal bekennen dat hij in zijn ambitie om de grootste atleet aller tijden te worden wel eens over de schreef is gegaan. Die 'sorry' zal gepaard gaan met het wegslikken van wat traantjes - misschien ook wel weer bij Oprah zelf - en een voorspelbare uithaal naar de 'heksenjagers' die hem al jaren achtervolgen.

O.J. Simpson

Armstrong is ook geen onbekende voor Oprah. Met zijn unieke verhaal - van kankerpatiënt tot wielerkampioen - was hij al eerder te gast in haar show en in haar personalitytijdschrift. Of Winfrey Armstrong het vuur aan de schenen zal leggen met uitspraken uit die gesprekken, valt af te wachten.

Oprah Winfrey heeft een patent op dit soort interviews. In haar vroegere Oprah Winfrey Show liet ze wijlen Whitney Houston biechten over haar drugsmisbruik en kreeg ze Michael Jackson zo ver dat hij haar een rondleiding gaf op zijn domein Neverland. Winfrey onderhandelde ook met footballvedette O.J. Simpson - vrijgesproken van de moord op zijn vrouw ondanks overvloedig bewijs - over een bekentenisinterview, maar dat gesprek is er tot dusver nog niet gekomen.

Winfrey zelf kan ook wel een hit gebruiken. Sinds ze haar show in 2011 stopzette om met een eigen tv-zender te beginnen voor rekening van Discovery Channel, kon ze niet meer aanknopen met haar vroegere wereldwijde succes. Haar zender kijkt aan tegen een miljoenenverlies, maar de kijkcijfers zouden stilaan aan de beterhand moeten zijn. Pikant detail: medianetwerk Discovery, de huidige werkgever van Winfrey, was hoofdsponsor van de ploeg waarmee Lance Armstrong en Johan Bruyneel in 2005 de Tour de France wonnen.